Image default
Reizen

Pyreneeën: de 8 minder gekende dorpen die de moeite waard zijn

De Pyreneeën ken je waarschijnlijk meer omdat het er goedkoper skiën is dan in de Alpen. Maar deze bergketen die het zuiden van Frankrijk splitst met Spanje heeft meer te bieden dan enkel winterplezier. ’s Zomers zijn de Pyreneeën eveneens de moeite waarde. Hieronder vind je een selectie van enkel minder toeristische plekken die het bezoeken waar zijn.

Het mooie dorpje Saint-Béat-Lez

Centraal gelegen in de Pyreneeën. Saint-Béat-Lez hoort bij de mooiste dorpen in de Pyreneeën niet voor zijn architectuur, maar omdat die in een van de mooiste plekken van de Pyreneeën bevindt. Omringt door veel ongerepte natuur, Saint-Béat-Lez bevindt zich tussen de rivier La Garonne en een gebergte. De dorpskerk is spectaculaire gelegen op een rotswand. De stad wist zich te ontwikkelen in de 18 de eeuw door zijn steengroeve. De marmer werd getransporteerd tot naar Versaille.

Mirepoix, Cathaarse dorp

Mirepoix ligt niet tegen de Pyrenese gebergte, maar verdient zonder twijfels zijn plaats tussen de mooiste dorpjes in de Pyreneeën. Na de overstroming in de 13 de eeuw werd het dorp heropgebouwd op een veilige plaats en dankzij deze wijsheid kan je op de dag van vandaag nog genieten van pittoreske huizen in traditionele stijl. De helft-betimmerde huizen zijn vooral op de centrale marktplaats prachtig. De gelijkvloerse verdieping zijn vaak zaken zoals kledingwinkels, restaurants, kappers of kunstgalerieën. Op het eerste verdiep bevinden zich de woningen. Mirepoix is ook een van de mooie plekken in de Pyreneeën dankzij zijn grote Gotische kathedraal. Binnenin vind je er een prachtig pijporgel, maar doe zeker eens de toer van het gebouw om alle gargouilles of waterspuwers te bewonderen.

Mooste dorpen Pyreneeën
Het mooie Mirepoix

Het kleine Catalaanse dorpje Llauro

Van Ceret heb je waarschijnlijk al gehoord, maar Llauro waarschijnlijk niet. Het is maar 10 minuutjes inwaarts rijden. Het dorpje heeft nog een typische stadscentrum met een doolhof aan kleine straatjes, zijn openbare wasplaats en zijn restaurant-bar, die ook een klein groetenmarktje heeft. Wat Llauro zo speciaal maakt is zijn uitkijkpunt, een speciaal ingerichte plaatje met banken en een oud wiel die je over de vallei doet kijken tot aan de Middellandse Zee. Behalve het spectaculaire zicht, wat Llauro tot een van de mooiste plekken in de Pyreneeën maakt, heeft het dorpje ook een rijk verleden. Een van de grootste producenten van kurk gemaakt uit kurk, tot op de dag van vandaag, is Llauro omringt met Kurk bomen.

Ossès, Baskenkant van de Pyreneeën

De Pyreneeën broeit aan mooiste plekken van Frankrijk en Osses is een klein dorpje die je echt ook kan aanvinken als het bezoeken waard. Dit landelijke Pyrenese dorp is bebouwd met hoofdzakelijk witte huizen met rode vensterluiken. De kerk, die centraal ligt, heeft nog zijn kerkhof naast zich. Eerder raar want vaak worden kerkhoven verhuisd buiten de dorpskern door plaatsgebrek. Naast de mooie architectuur heeft Ossès ook handvaardigheid aan te bieden. Je vindt er een pottenbakkerij die zijn kleurrijke werken tentoonstelt. In dit Pyrenese dorpje vind je ook een domein waar je terecht kan voor wijn en andere gedistilleerde dranken. Een domein die jouw bezoek waard is. En met een glaasje wijn hoort een hapje. In Ossès vind je een winkel die zijn eigen productie aan foie gras verkoopt. Je kan zelf de veehouderij vrij bezoeken.

Mooiste dorpjes Pyreneeën
Eus, mooiste plek in de Pyreneeën

Gebouwd op een berghelling, Eus

Eus is heeft de titel “Les plus beaux villages de France” en is zeker de mooiste plek van de Pyreneeën. Het dorpje is 100% op een berghelling gebouwd en vraagt dus beenspieren om te bezoeken. Het is een van de zonnigste dorpen van Frankrijk, die strategische diende om het Spaanse leger te verjagen in de 18 de eeuw. De staten hebben hun klinkerstenen behouden en vergemakkelijkt de beklimming van dit dorpje niet. Laat jouw hakken thuis en opteer voor goede wandelschoen. Wil je jezelf tot het uiterste duwen, schrijf je dan in voor de “course des Lézards“. Tussen 10 en 15 km lopen afhankelijk van het circuit die jaarlijks veranderd.

Het mooie Larrau

Terug naar het Baskenland met dit mooi Pyrenees dorpje gelegen aan de voet van de Pic d’Orhi. De traditionele huizen zijn er gekenmerkt door hun leisteen daken. Wat van Larrau zo’n mooie plek maakt, is zijn omgeving. Je vindt er een houten en betonnen hangbrug die 150 meters boven een ravijn je naar de andere kant leidt. Deze nu toeristische attractie werd in 1920 gebruikt door Italiaanse arbeiders om vlugger de 70 meters te overbruggen. Als je liever met jouw voeten op de grond blijft, kan je de ravijn inlopen en de rivier volgen.

Het spookdorp Périllos

Je vindt er nog enkele huizen die niet in ruïne gevallen zijn. Dit dopje kende zijn bloei in de 14 de eeuw, maar heeft sinds dien moeten vechten tegen de pest, tegen de druifluis en werd vernietigd tijdens verschillende oorlogen. Ondanks de schade aangebracht door de plaaginsect, de druifluis, hebben enkelen nog geprobeerd om de wijngaarden te behouden. Ondanks alles liep het dorp beetje bij beetje leeg. In 1916 werd de laatste geboorte geregistreerd. In 1970 stierf de laatste inwoner van het dorp, een herder.

Mooiste plekken Pyreneeën
Een herder was de laatste inwoner van Périllos

Pyrenese Saint-Palais

Elk dorp met een rivier heeft sowieso een charme en met Saint-Palais is dat niet anders. De Bidouze doorkruist het dorpje, je kan er paalhuizen langs vinden. Deze mooie plek in de Pyreneeën heeft romaanse bezoekers gekregen en je kan er nog enkele sporen van terug vinden in het dorp. Je kan er ook nog andere originaliteit terug vinden. Zoals “la maison des têtes”, een huis met op zijn gevel verschillende sculpturen van hoofden. Saint-Palais was rijk door zijn strategische locatie. Lang was het de administratieve hoofdstad van Navarre en werd er daar munten geslagen. Je vindt er ook een oude begijnhof die volledige gerestaureerd werd. Je vindt er ook een prachte tuin.

De Pyreneeën hebben tal van prachtige dorpjes die nog bewaard blijven van de massa toerisme. Het is soms het toeval die jouw kan leiden tot een ontdekking van een dorpje amper gekend door internet. Laat je overvallen door de bergsfeer die overheerst ver weg van de heisa.

Related posts

6 dingen die je niet mag vergeten in jouw bagage bij vliegvakanties

Steffi

De 3 tofste plaatsen in Catalonië

Steffi

11 spelletjes waarvoor je niks nodig hebt (of toch bijna)

Steffi