Image default
Baby & Kids Reizen

11 spelletjes waarvoor je niks nodig hebt (of toch bijna)

Het kan wel gebeuren dat je op restaurant bent met de kinderen en niets bij de hand heb om hen bezig te houden. Of je zit vast in de file met vrienden. Je gaat op reis maar de auto zit al vol of je ziet het gewoon niet zitten om nog eens dozen gezelschapsspellen mee te zeulen. Wat de reden ook is vind hier een verzameling spelletjes waar je niks voor nodig hebt.

1 Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet spel

Een van de eenvoudige spelletjes die er bestaan. Het enige dat je nodig hebt zijn jouw ogen. Kijk goed rond om jou wat je ziet en dan mogen de anderen met de vragen beginnen. De vragen mogen enkel beantwoord worden met “ja” of “nee”. Als je het spel in de auto speelt, kies dan wel iets dat zich binnen de auto bevindt, behalve als je in de file staat. Anders moeten de anderen wel zeer snel raden voor het uit hun zicht is. De eerste die juist raad heeft gewonnen en mag op zijn beurt iets uit te kiezen. Niet nodig om punten bij te houden. Dit is een van de korte spelletjes zonder materiaal.

2 Spelletje: Ik ga op reis en ik neem mee…

In de spellen waar je niks voor nodig hebt, behoort die tot de categorie eenvoudige spelletjes voor binnen. De eerste begint met de zin “ Ik ga op reis en ik neem mee…” en vult die aan met een voorwerp, bijvoorbeeld een boek. De Tweede moet dan de volledige zin herhalen met het eerste gekozen voorwerp en zelf een voorwerp bijvoegen, bijvoorbeeld een haardroger. De derde zegt dan: “Ik ga op reis en ik neem mee een boek, een haardroger en …” Lijkt eenvoudig, maar hoe langer hoe moeilijker het wordt. Je kan zelf het niveau doen stijgen door heel specifieke voorwerpen te zeggen, bijvoorbeeld een “rode met witte stippen jurk”. Wanneer iemand het niet meer weet valt die weg en de laatste die overblijft heeft gewonnen. Uren pret door te spelen zonder materiaal.

Spelletjes waar je niks voor nodig hebt
Hoe langer het lijstje, hoe moeilijker het wordt.

3 Speel niet ja, niet nee, niet…

Een kleine spelletje zonder materiaal om met twee te spelen. Eén stelt de vragen en de andere moet antwoorden zonder “ja”, “nee” of een vooraf gekozen verboden woord te zeggen. Het derde woord mag van alles zijn, maar kies iets logisch in de context. Vaak zijn kleine woorden de moeilijkste om te vermijden want we spreken die uit zonder ervan bewust te zijn. Bijvoorbeeld “euh” is een moeilijk te ontwijken woord. Het is aan de vrager om de geïnterviewde te doen ontspannen zodat die niet voor elke vraag, wikt en weegt voor die antwoordt.

4 Maak het verhaal af spelletje

Eén van de creatiefste leuke kinder spelletjes waar je niks voor nodig hebt. . Iemand begin met een zin en de volgende vult aan. Eenmaal de cirkel rond begin je opnieuw tot iedereen plat van het lachen ligt. Ideaal om je fantasie te doe spreken. Het is geen competitie spel er zijn geen verliezers enkel winnaars daarom is dat één van de eenvoudige kinderspelletjes die je kan spelen.

5 Alfabetspellen

Niet spel, maar spellen zonder materiaalwant er zijn er verschillende. Je kan het alfabet aflopen en ieder moet dan een woord geven met zijn letter uit het gekozen categorie. Bijvoorbeeld: A voor aap, B voor beer, enz.. Als iemand het niet weet, verliest die en neemt de volgende zijn letter over. En dat tot de laatste overblijft en zich officieel de winnaar kan noemen.
Een ander van de eenvoudige spellen is het leuke alfabetspel waarbij de laatste letter, eerste letter wordt. Ook hier kies je een categorie op voorhand. De eerste zegt een woord en de volgende moet er dan één vinden die met de letter begint waarmee het vorig woord is geeïndigd. Bijvoorbeeld: paard – draak, om bij de dieren te blijven.
En ten slotte kan je ook per letter, in een vastgelegde categorie, zoveel mogelijk worden proberen te vinden. Hier heb je wel pen en papier voor nodig zodat iedereen zijn woorden kan noteren binnen de minuut tijd.

6 Galgje of hangspel

Ook hier heb iets nodig om te noteren, maar één van de leuke spelletjes zonder veel materiaal toch wel. Het idee is simpel. Iemand uit de groep kiest een woord, best niet te kort, en zet streepjes neer per letter. De anderen moeten dan het woord raden door de letters van het alfabet te vragen. Als de letter aanwezig, moet de spelleider die op de juiste streep plaatsen, maar als de letter niet in het woord voorkomt dan begint die aan de tekening van galgje. De bedoeling is het woord te raden voor de hangende man volledig getekend is.

Spellen waar je niks voor nodig hebt
Raad voor je hangt

7 Boter, kaas en eieren, het populaire spel

In de categorie spelletjes zonder materiaal voor twee hebben we het alom bekende spel boter, kaas en eieren. Hiervoor moet een een rooster teken van 3 bij 3. Een moet de kruisjes “x” neerzetten en de andere de cirkels “O”. Ieder om zijn beurt. De bedoeling is om 3 maal jouw symbool op een rij te plaatsen. Best wel moeilijk.

8 Leuk spel: 4 op een rij

Een beetje hetzelfde principe als het vorige spel, maar dit maal is het een groter rooster. Zorg dat je zeker 7 maal 6 hebt, maar je mag ook groter gaan. Ook hier heeft een speler de kruisjes “x” en de andere de cirkels “O”. Het doel van het spel is de naam van het spel, je moet proberen 4 maal jouw symbool op een rij te krijgen. De twee partijen spelen elk om beurt en de eerste die erin slaagt om zijn 4 tekens te doen opvolgen, of het nu horizontaal, verticaal of diagonaal is, heeft gewonnen. Je kan dit spelletje spelen zonder veel materiaal met maximum twee.

9 Wie ben ik spel

Eén van de zeer leuke spellen zonder materiaal om in groep te spelen. Iedereen krijgt een personage, fictief of niet, op zijn voorhoofd gekleefd via een post-it of papiertje met elastiekje of haarband. Je moet dan proberen te raden wie jij bent. De anderen mogen enkel antwoorden met ja of nee. Iedereen stelt elk om zijn beurt een vraag zoals bijvoorbeeld: ben ik een vrouw. Iedereen moet proberen te vinden wie hij is. Het is niet zo dat de snelste wint.

Leuke spelletjes waar je niks voor nodig hebt
Spelletjes te spelen in groep

10 Uitbeeldertje, een buitenspel

Niet op restaurant te spelen! Eén van de vermakelijkste eenvoudige spelletjes die je best buiten speelt. Je doet in een zak een handvol woorden en dan moet iemand er één uittrekken. Die moet dan het woord uitbeelden en de anderen raden. Wie het eerst weet mag uitbeelden. Om er wat competitief te maken, kan je de groep in twee verdelen en het zo tegen elkaar opnemen. De groep die het snelst raad, krijgt een punt en de hoogste score wint. Een eenvoudige buitenspelletje want je hebt toch plaats nodig.

11 Het Pictionary spel

Last but not least, Pictionary. Je hebt er iets meer papier voor nodig, maar je speelt het met bijna niets. Doe een groot aantal woorden in een bol of zak. De twee ploegen die het tegen elkaar opnemen moeten het snelst mogelijk het woord raden dat beide tekenaars tegelijkertijd tekenen. Wie het vlugst is, wint een punt en de ploeg die de meeste punten heeft, is de winnende ploeg.

Deze lijst toont goed aan dat je niet noodzakelijk bordspellen bij de hand moet hebben om plezier te maken. Deze spelletjes waar je niks voor nodig hebt of toch bijna kunnen een saai moment omtoveren in veel plezier en gelach.

Related posts

Pyreneeën: de 8 minder gekende dorpen die de moeite waard zijn

Steffi

Leuke souvenirs om thuis te brengen

Steffi

De 3 tofste plaatsen in Catalonië

Steffi