Image default
Reizen

De 3 tofste plaatsen in Catalonië

Deze regio gelegen in het noorden van Spanje is vooral gekend dankzij de Costa Brava. Mooie stranden, warm weer, veel discotheken en dat allemaal niet zeer ver weg van België. Maar er zijn zoveel meer bezienswaardigheden in Catalonië dan het strand en het nachtleven in nachtclubs. Barcelona, Taragona en Girona zijn gekende steden in Catalonië en komen telkens in het lijstje terecht bij het zoeken op internet: “Wat te doen in Catalonië?”. Vind hieronder de drie mooiste plaatsen in Catalonië die niet te vinden zijn in de reisbrochures.

Penelles; Lerida; Catalonië

Catalonië heeft tal van in interessante plaatsen en mooie steden en toch neemt een klein dorpje de plaats in van mooiste stad. De steden van Catalonië zijn altijd levendig. Ongeacht hoe klein die ook mag zijn, een dorp heeft minstens één bar en een speeltuin. Spanjaarden leven buiten en dat voel je ook. Penelles heeft nog iets extra: street-art!

Catalonië interessante plaatsen

Meer over de plaats Penelles

Penelles ligt op een 40 tal kilometers van Lerida, een grotere stad in de provincie Lerida, aan de westerse grens van Catalonië. Ondanks het sterk Catalaans gevoel dat in dit inlandse dorp leeft, heeft Penelles een grote internationale notoriteit. De minder dan 600 inwoners hebben hun dorp weten om te toveren in een buiten lucht museum. De burgemeester van het Penelles zag zijn dorp leeglopen. Bij gebrek aan economische activiteiten, verlieten de jongeren het dorp om te gaan werken in steden. Om het Catalaans dorpje nieuw leven in te blazen organiseerde de burgemeester, met de medewerking van de inwoners het street-art festival “Gargar Festival”.

Het bezienswaardige Gargar Festival

Gargar komt van “Ganga”, de naam van een lokale vogel die met uitsterven bedreigt is. Een leuke knipoog naar een dorpje die dezelfde pijn lijdt, of leed, want sinds het begin van dit Catalaanse street-art festival heeft Penelles een plaats op de artistiek internationale kaart gekregen. In 2015 vond de eerste editie plaats en werden de eerste muren omgetoverd in prachtige kunstwerken. Om de artiesten te overtuigen te komen naar dit klein dorpje, bieden de inwoners gratis onderdak, een muur en de nodige verf. In tegenpartij moeten de artiesten een kunstwerk realiseren die het lokale leven voorstelt in een tijdspanne van 1 a 2 weken maximum. Op de dag van vandaag, 7 jaar later, hebben meer dan 100 graffiti’s hun plaats gekregen in Penelles. Street-art artiesten van de hele wereld hebben van Penelles één van de bijzonderste bezienswaardigheden van Catalonië, Spanje gemaakt.

Deltebre; Tarragona; Catalonië

Deltebre is de Catalaanse naam voor Deltebro. Deze gemeente heeft zijn plaats in de lijst Catalonië bezienswaardigheden door zijn unieke ligging. Je kan je zowel actief bezighouden door de verschillende sporten toegankelijk voor iedereen, als het ferniente te nemen en op het strand te liggen of gastronomisch jezelf plezier te doen.

Bezienswaardigheden Catalonië

Meer over de plaats Deltebre

Deltrebre is gelegen op de plaats waar de belangrijkste Catalaanse rivier, l’Ebre, in de Middellandse Zee uitmond. Eigenlijk is deze gemeente een delta, die tal van watervogels aantrekt. Je hebt er dan ook “el Parc Natural del Deltebre”. De delta van de rivier Ebre is 320 km² en vertegenwoordigd het meeste dichte water biotoop van Catalonië. Je kan er een groot diversiteit aan planten en dieren vinden, beïnvloed door de maritieme omgeving en het continentale aanwezigheid. Dankzij de creatie van het natuurlijke park del Deltebre, ontstond er 7800 hectare aan harmonieuze samenleving tussen mens en natuur. Je kan er landbouw vinden, vissers, maar ook vogelnesten en uitkijkposten. Bepaalde delen zijn niet toegankelijk voor het publiek, vooral tijdens de broedperiode om de voortplanting niet te storen.

De bezienswaardigheden in de Deltebre

Je kan van dit park op verschillende manieren genieten. Een rivieren delta is plat en je kan je er dus gemakkelijk met de fiets verplaatsen. Het is ook aan te raden aangezien de oppervlakte van het park. Je kan er overal verhuurders vinden mocht je jouw eigen fiets niet bij de hand hebben. Een ander, origineler manier op deze Catalaanse park gedeeltelijk te bezoeken, is met de paard. Wandelingen langs landbouwgronden en op stranden worden er aangeboden begeleid door een gids. Ook via het water kan je dit natuurlijk park ontdekken. Je kan een tocht doen met een kajak, een authentiek vissersboot of met een groter toeristenboot. Aan jouw de keuze. Als je meer avontuur zoekt, kan je terecht in het avonturenpark “Deltaventur”. Je kan er over apenbruggen lopen, zip lijnen, boogschieten, met een quad rijden en paintballen. Als je liever wilt flaneren na een dagje strand, spring dan binnen in één van winkels om er de lokale specialiteiten te ontdekken, zoals hun rijst.

El Congost de Mont-Rebei; Lerida; Catalonië

De beste van de tips Catalonië die je kan onthouden als je van actieve vakanties houdt, is naar el Congost de Mont-Rebei gaan. Er zijn talrijke plaatsen in Catalonië waar je sportief aan de gang kan gaan, maar niets overtreft de kloven van dit natuurreservaat.

Wat te doen in Catalonië Spanje

Meer over de plaats El Congost de Mont-Rebei

Hier ga je oog in oog komen te staan met prachtige landschappen en diep geslepen ravijnen uitgesleten door de Noguera Ribagorzana rivier. Deze ongelofelijke canyonnen zijn de grootste van Catalonië en hebben verticale wanden van meer dan 500 meters. Ook de breedte die op sommige plaatsen maar 20 meters bereikt, zijn indrukwekkend om van dichtbij te ervaren.

De bezienswaardige Congost de Mont-Rebei

Je kan het natuurreservaat binnenrijden, maar om de spectaculaire kloven te bewonderen zal je je toch op eigen kracht moeten verplaatsen. Gun jezelf een overnachting in de jeugdherberg Casa Batlle die zich in de onbewoonde zone Montfalcó bevindt. Best rij je tot daar en zo bevind je jezelf aan de voet van het wandelpad. Je kan ook te voet naar de herberg gaan, maar dan moet je er een dag voor wandelen. Na jouw overnachting kan je de imponerende kloven op twee manieren bezoeken. Via het water of via de geslepen route in de rotsen. Het beste is de twee combineren. Je kan beroep doen op een bedrijf om de kajakken te huren en de rivier af te dalen om dan vervolgens langs de wanden weer de weg naar de herberg terug te vinden. Je zal dat vast interessanter vinden dan heen en terug langs dezelfde weg te gaan. Hou er rekening mee dat je in totaal 16 kilometers moet afleggen en zo’n 900 meter om hoog klimt verspreidt over de volledige lengte.

Catalonië staat bekent voor zijn stranden en discotheken, maar deze regio heeft zoveel meer te bieden. Als je nog eens afreist naar het noorden van Spanje, probeer dan eens een van deze drie plaatsen. Je zal het niet betreuren voor een andere route geopteerd te hebben.

Related posts

8 kleine veranderingen om milieubewuster te leven

Steffi

9 nuttige accessoires om te kamperen

Steffi

11 spelletjes waarvoor je niks nodig hebt (of toch bijna)

Steffi