Image default
Lifestyle Reizen

8 kleine veranderingen om milieubewuster te leven

We zijn allen bewust dat ons verbruik hoger ligt dan wat de aarde kan produceren in één jaar. We leven in een materialistische maatschappij waar wegwerp de norm is geworden en de vraag waarom duurzaam te leven mee de vuilnisbak ingaat. Om telkens meer te verkopen, is het belangrijk om geen duurzame producten te fabrikeren. Ook wij, als consument, zoeken het goedkoopste om meer te kunnen kopen. Als we zo doorgaan, dan maken misschien wij nog het einde mee. Het is een doemscenario, maar wel de realiteit. Iedereen kan er iets aan doen en de consument eerst. Een producent wil verkopen en zal zich aanpassen aan de vraag. In dit artikel vind je een aantal tips om milieubewust te leven zonder extreem te gaan.

​Milieubewust voedsel kopen

Duurzaam leven begint bij het bekijken wat je dagelijks koopt. Je moet eten, maar dat kan meer doordacht zijn. Biologische voeding komt vaak als eerste in je op en is inderdaad een goede zaak, jammer genoeg staat niet iedereen financieel sterk genoeg om 100% biologisch te gaan. Er zijn echter andere handelingen die een even grote impact hebben.

Milieubewust in het dagelijkse leven
Milieubewust in het dagelijkse leven
  • Minder verpakking

Milieubewust leven tips gaat over voedsel kopen met zo weinig mogelijk verpakking, vooral plastiek. Koekjes voor de kinderen moeten niet individueel verpakt zijn, die kunnen in een doosje. Drink je enkel fleswater, geen probleem, koop de grote versie en giet die over in een duurzame kleinere fles. Kies voor de tandpasta die geen karton om zich heeft. Dit zijn een paar voorbeelden om duurzaam te leven, ook al is er plastiek in wat je gebruikt, het is niet wegwerp plastiek.

  • Producten uit eigen land

Is een biologische banaan die uit Afrika komt, ecologisch meer verantwoord dan lokale aardbeien kopen die niet biologisch geteeld zijn? Niet evident om daarop te antwoorden, ook al zijn biologische lokale aardbeien bij de meeste tips milieubewust leven horen. Lokaal kopen verminderd het transport en vaak zijn er alternatieven voor de producten die van ver komen. Denk maar aan lijnzaad die gemakkelijk chia kan vervangen.

  • Lelijk fruit

Hoe kan je duurzamer leven? Door minder kieskeurig te zijn. Wij zijn verwend, alles wat we vinden in de supermarkten hebben een bepaalde schoonheidsstandaard. Wie zijn eigen groeten en fruit kweekt of wie er ooit ontving, weet dat niet elke appel perfect rond is en niet alle wortelen mooi recht groeien. De smaak is dezelfde. Door lelijk fruit te kopen, worden die niet weggesmeten en wordt er een signaal gegeven aan de landbouwers dat die in de rekken mogen.

Deze tips over voedsel helpen om duurzaamheid in het dagelijkse leven te introduceren. Het zijn kleine stappen die geen radicale verandering vergen en geen grote moeite kosten.

​Duurzame materiële noden

Ook hier kan je met kleine beslissingen een grote impact hebben. Niet nodig om minimalist te worden, gewoon iets meer doordacht handelen om een milieubewust leven te leiden.

Duurzaam leven met het volledig gezin
Duurzaam leven met het volledige gezin
  • Herstellen

Voor het kopen van iets nieuws, bekijk of je het oude kan herstellen. Soms gooien we iets weg zonder er bij stil te staan. Een laptop kan een nieuwe batterij krijgen, schoenen een nieuwe zool en met een likje verf is die kast zo goed als nieuw. Met deze principe kan je duurzaam leven met het hele gezin.

  • Nieuw

Het oude is kapot, of je wilt iets nieuw. Hoe kan je duurzamere beslissingen nemen? Bekijk de tweedehands markt eens. Je zal verrast zijn van alles wat je er kan vinden, in goede staat en nog eens goedkoper ook. Als dat geen oplossing is, bekijk dan de ecologische mogelijkheden. Dat kan door het gebruikte materiaal zijn of door de wisselstukken. Bijvoorbeeld, een tandenborstel van gemaakt van bamboe is een milieu bewuste keuze, maar je kan ook een plastiek tandenborstel nemen met een vervangbare kopstuk, zo gooi je maar een deel weg en koop je minder nieuw. Een extra tip voor milieubewust te leven als het om decoratie gaat, koop aan een lokale artiest. Al is het maar omdat er in eigen land milieunormen zijn.

  • Lenen

Er zijn bepaalde zaken dat je maar één keer per jaar nodig heb, of keukengerei dat je zelden gebruik. Als je je dus de vraag stelt, hoe kan ik duurzamer leven?, dan heb je hier een grote marge. Een boormachine, een zaag of hout versnipperaar zijn gemakkelijk te huren voor een dag. En voor in de keuken kan je gemeenschappelijk kopen met buren of vriendinnen. Boeken lezen of een kostuum draag je maar voor één keer, waarom die aankopen?

​Duurzaamheid in het transport

Waarschijnlijk het moeilijkste in het milieu bewust leven. Je houdt van jouw vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt en wanneer je wilt. De vraag is dan ook: Hoe kan ik duurzaam leven zonder jouw vrijdom te verliezen. Hieronder vind je twee gedachten die misschien toch voor jou zijn.

Milieubewust reizen
Milieubewust reizen
  • Openbaar vervoer

Uiteraard, of neem de fiets. Wie dacht daar nu niet aan. Afhankelijk waar je woont en werkt kan je gemakkelijk pendelen met de trein, metro of bus, maar dat is niet altijd het geval. Het openbaar vervoer kan ook gebruikt worden voor jouw vrije tijd. Met de trein naar de kust gaan, bussen naar het zwembad of fietsen naar de markt. Het zijn momenten waar je niet tegen de klok racet en de rit kan je tijd geven om te lezen of om bij te praten. Dus niet enkel milieu bewust, maar ook meer relaxt.

  • Reizen

Een gevoeliger punt in een duurzaam bewust leven. Je hebt een dilemma tussen de aarde te verkennen en aarde te behouden. Je werkt hard en verdient om één maal per jaar 100% iets voor jezelf en voor jouw gezin te doen. De trein is fantastisch, maar als je 3 kinderen hebt en alle bagage moet dragen is het minder voor de hand liggend. Je bent misschien jong en wil wel een ander continent zien. Waarom niet, je kan jouw ecologische voetafdruk verminderen door ter plaatse milieubewuster te handelen, door ecologisch te huren, door meer te voet af te leggen of door te co-reizen.

Waarom milieubewust leven? Voor sommige mensen een evidentie, de aarde gaat slecht, we moeten hem redden. De ecologische handelingen geven ons een goed gevoel, maar economisch is het ook interessanter. En zonder in een hobbithuis te gaan wonen, kunnen kleine handelingen een groot verschil maken. Het is een minieme verandering in onze gedachtegang, die grote verschillen maken.

Related posts

Pyreneeën: de 8 minder gekende dorpen die de moeite waard zijn

Steffi

6 dingen die je niet mag vergeten in jouw bagage bij vliegvakanties

Steffi

Fijn thuis werken, 10 thuiswerktips.

Heleen