Image default
Gezondheid Lifestyle

Morgenstond brengt goud in de mond

Een gezegde die je vast wel hoorde tijdens de puberjaren. Die je misschien vervloekte na een nachtje uitgaan. Maar wat betekent dit spreekwoord en is er eigenlijk iets van waar? Waarom zou jij dit gezegde best naleven?

Betekenis van het gezegde

Door vroeg te beginnen kan men meer werk verrichten of vroeg opstaan is profijtelijk. Het Spreekwoord is gekend in verschillende talen zoals in het Duits, Deens en Zweeds. De oorsprong is niet achterhaald, ook al zijn er verschillende gissingen gemaakt. Er worden onder ander linken gemaakt met de Griekse godin Aurora, de godin van de ochtendgloren, die goud in heer mond droeg. Het gezegde bestaat ook onder de vorm: “Ochtend stond” heeft goed in de mond. De betekenis blijft identiek. Morgenstond en ochtend stond duiden hetzelfde tijdstip aan, de vroege morgen. Net iets voor de zon opstaat. Ook al is de oorsprong niet gekend, de betekenis is duidelijk. Wie vroeg aan zijn taken begint, doet meer op een dag en dat loont. Persoonlijk loont het, financieel kan je erop vooruit gaan en je wordt erkent als een belangrijk element in een bedrijf. Of als je je eigen baas bent, dan is het essentieel. Behalve een maximum op een dag te kunnen realiseren, wordt je meer au serieux genomen als je bereikbaar bent ook in de ochtenduren. Het toont een zekere ernst en je heeft een betrouwbare indruk.

Morgenstond brengt goud in de mond

Is het gezegde wetenschappelijke onderbouwd?

In de periode dat het gezegde ontstond, ook al is die niet gekend, was het puur gebaseerd op ervaring. In onze moderne tijden hebben de wetenschappers hun onderzoek ernaar verricht om na te gaan of er inderdaad iets van waar is. Het resultaat zal je misschien verbazen, maar onderzoek heeft bevonden dat wie vroeg opstaat vaak sterker in het leven staat. Een Amerikaans slaapstudie is tot de conclusie gekomen dat wie natuurlijk vroeg uit de veren is, een kleiner risico op depressief heeft. Je zou zelfs tot 30% minder kans maken op mentale gezondheidsproblemen. Ander studies geven aan dat het spreekwoord gebaseerd is op ons circadiaans systeem. Met andere woorden ons biologische ritme. Ons lichaam en dus onze hersenen, zijn ontwikkeld om te ontwaken met de zon en te gaan slapen als de zon onder gaat. De ochtendzon activeert de hersenen door een lichtfrequentie die enkel in de ochtendzon aanwezig is. Hierdoor zijn we vaak geconcentreerder als we een taak uitvoeren in de ochtend. ’s Avonds, wanneer het donker wordt, ga je lichaam melatonine maken, waardoor je slaap krijgt.

Waarom deze levensstijl aanpassen?

De betekenis van de gezegde is: Door vroeg te beginnen kan men meer werk verrichten. Dit wil niet noodzakelijk zeggen enkel op professioneel vlak. Door vroeg vanonder de lakens te kruipen heb je meer tijd voor jezelf. Je kan rustig ontbijten, wat nog zeer geapprecieerd kan worden als je kinderen hebt. Je kan op jouw radio het nieuws beluisteren en je hebt tijd om jouw persoonlijke zaken te ordenen of op te ruimen. ’s Avonds heb je daar niet altijd tijd voor of nog de nodige energie. Je kan ook jouw avond voorbereiden. Als je laat gedaan hebt met werken heb je niet altijd de energie om te koken. Je kan in de ochtend de voorbereidingen treffen. Bovendien kan je zo meer tijd met de kinderen bezig zijn. Het is ook aangenaam om zachtjes aan met werken te beginnen. Je bent al opgewarmd voor de ochtendrush begint.

Vroeg opstaan is profijtelijk

Andere voordelen van het spreekwoord

Door in de morgen vroeg eraan te beginnen, kan je meer tijd aan jezelf spenderen. Niets beter dan te gaan lopen in de vroege morgen. Het is rustiger, er is minder vervuiling en wanneer je terug thuis bent, ben je vol energie. Het is gekend dat sporten endorfine vrijgeeft die uren na de lichamelijke activiteit duurt. Je komt aan op jouw werk vol energie en met een goed humeur en bestendig tegen meer stress. Doe je liever aan fitness? Geen probleem, er zijn sportzalen die 24 u op 24 open zijn of die vroeg de deuren openen. Je zal vlug merken dat er minder volk is waardoor je vlot elke oefening kan doen zonder op een toestel te moeten wachten. Door in de morgen te beslissen om tijd te nemen, heb je de stress van op tijd te vertrekken niet. Aankomen op kantoor zonder stress met vaak al een stap voorsprong tegenover jouw collega’s doet een dag goed beginnen. Je ben wakker, alert en jouw computer staat al aan. Je bent niet constant aan het inhalen om bij te blijven, jij leidt.

Morgenstond, voor iedereen?

Je hoort wel eens iemand verklaren dat die meer een avondmens is of een ochtendmens. Biologisch zijn we ochtendmensen, maar met de tijd zijn we ander gaan leven. Ons lichaam heeft zich aangepast aan onze gewoontes. Je kan dus opnieuw jouw lichaam een ochtendritme geven. Het kan een beetje tijd vergen voor je uit bed springt in de morgen, volg daarom deze tips. Zorg dat je voldoende slaap hebt. Gemiddeld spreken we van 7 uur, maar dat kan voor jouw iets meer of minder zijn. Ga naar bed op het uitgerekende uur en doe het licht uit. Het is niet de bedoeling om op jouw GSM te zitten tot de vroegen ochtend. Als de wekker afgaat, sta op, vermijdt zoveel mogelijk het snoozen. Om je te motiveren om vroeg op te staan, bedenk je best doelen. Is het lopen, leg jouw kleren klaar. Wil je yoga doen, bereidt jouw oefening voor. Wil je koken? Zorg dat alles op jouw staat te wachten. In het begin is het moeilijk om zo vroeg aan de slag te ga, maar evalueer jouw dag en je zal vlug tot het besluit komen dat je je beter voelt.

Vroeg opstaan tips

Morgenstond breng goud in de mond. Niet altijd financieel, maar zeker emotioneel. Tijd voor jezelf hebben is essentieel in deze wereld waar we permanent bereikbaar zijn. ’s Avonds, na het werk, solliciteert iedereen jou. Vrienden om iets te gaan drinken, familie om huiswerk te maken. En uiteindelijk zit je uitgeput voor de buis te kijken naar een tv reeks. Zaken regelen voor de anderen beroep op jouw doen zorgt dat je een stap voor bent op de rest.

Related posts

Procrastinatie: 3 tips om zich ervan te verlossen

Steffi

Het beste zwembad: de zwemvijver

Steffi

7 tips lichamelijke bewegingen waaraan we niet denken

Steffi