Image default
Wonen

De voor-en nadelen van een kurkvloer

Als je op zoek bent naar een nieuwe vloerbedekking is kurk misschien niet het eerste wat in je op komt. Toch heeft een kurkvloer kopen heel veel voordelen en daarnaast is deze vloer ook nog eens super duurzaam. Je zou bijna zeggen dat een kurkvloer in geen enkel huishouden mag ontbreken. Daarom zetten we in dit artikel de voor-en nadelen van een kurkvloer voor je op een rijtje.

Wat is kurk?

Kurk is een natuurlijk materiaal en wordt gemaakt van de schors van de kurkeik. De grootste kurkbossen vind je in Portugal en Spanje. Een volwassen eik wordt eens in de 9 jaar “geschild”. Hierbij wordt de schors heel voorzichtig van de boom afgepeld en verwerkt tot allerlei gebruiksvoorwerpen, waaronder kurkvloeren. Aangezien een kurkeik wel 200 jaar oud kan worden, kan er dus ongeveer 20 keer geoogst worden van één boom. Dit maakt kurk een milieuvriendelijk en duurzaam product.

Wat is kurk

Wat zijn de voordelen van een kurkvloer?

Een krukvloer heeft tal van voordelen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

  • Kurk is een ideaal materiaal bij renovaties: kurkvloeren hebben een minimale opbouwhoogte. Hierdoor hoef je niet de volledige vloer uit te breken én bespaar je dus ook nog eens heel wat kosten.
  • Kurk heeft een goede akoestische & thermische demping: kurkvloeren zijn heel stil in tegenstelling tot andere vloeren. Wanneer je er op loopt, heb je geen last van gekraak of getik. Bovendien voelt kurk van nature aangenaam zacht en warm aan en zorgt het voor de juiste isolatie, waardoor je geen koude voeten zal krijgen.
  • Kurk biedt zeer veel mogelijkheden: Kurk is in heel wat verschillende kleuren, structuren en vormen verkrijgbaar. Denk maar aan kurk op rol, laminaat en parket uit kurk, kurktegels, en nog veel meer.
  • Kurk is waterbestendig & brandwerend: van nature bezit kurk deze interessante eigenschappen. Hierdoor is het materiaal ook uitermate geschikt om in vochtige ruimtes zoals keukens of badkamers te plaatsen.
  • Kurk is zeer onderhoudsvriendelijk: Een kurkvloer trekt geen stof aan. Hierdoor is een kurkvloer makkelijk te onderhouden en ook zeer geschikt voor mensen met gevoelige luchtwegen, astma of allergieën.
  • Kurk heeft een lange levensduur: een kurkvloer kan tot wel 25 jaar meegaan.

Zitten er ook nadelen aan kurkvloeren?

Zoals bij alles zitten er aan een kurkvloer natuurlijk ook enkele minpuntjes. Ook deze zetten we voor je op een rijtje:

  • Kruk is niet kleurvast: wanneer een kurkvloer intensief aan zonlicht wordt blootgesteld, kan deze na verloop van tijd verkleuren.
  • De vloer kan slijtagesporen of beschadigingen gaan vertonen: bij intensief beloop kan je kurkvloer slijtagesporen vertonen. Ook je hond of kat kan met zijn nagels de kurkvloer beschadigen.
  • Een kurkvloer is moeilijk te verwijderen: kurkvloeren worden stevig verlijmd aan de ondergrond. Hierdoor zijn ze wel een stuk minder eenvoudig te verwijderen.
  • Het regelmatig vernieuwen van de laklaag is noodzakelijk: de meeste kurkvloeren worden afgewerkt met een beschermende laklaag. Bij intensief gebruik moet de laklaag na verloop van tijd vernieuwd worden.

Related posts

Hoe zo weinig mogelijk te bezitten (of hoe minimalistisch leven)

Steffi

De onderhoudsvriendelijkste tuin om van te genieten

Steffi

Het beste zwembad: de zwemvijver

Steffi