Image default
Lifestyle Wonen

Het beste zwembad: de zwemvijver

Een zwemvijver is een ecologisch alternatief voor een klassiek zwembad. Het water word proper gehouden door het filteren met planten en lavasteen. In tegenstelling tot een klassiek zwembad die chemische stoffen nodig heeft. Bovendien oogt een zwemvijver mooi in de tuin, dus ook als het te koud is om te zwemmen, geniet je ervan.

Hoe kun je zelf een natuurlijke zwemvijver aanleggen?

Eerst en vooral moet je weten dat een zwemvijver aanleggen veel werk vergt. Je moet weten dat de minimale aangeraden afmeting voor het zwemgedeelte 7 x 3 meter is. Daarnaast moet je nog plaats voorzien voor de planten en de lavasteen. Als je de klus toch zelf wilt doen, volg dan de zwemvijver tips hieronder om alles goed georganiseerd te hebben.

Jouw ideale zwemvijver in kaart brengen

Eenmaal dat je inspiratie gezocht hebt op internet en in boeken of tijdschriften, moet jouw ideale zwemvijver schetsen op maat aan jouw tuin. Waar zou de zwem vijver goed staan? Welke vorm wil je? Hoe diep zou je jouw zwemvijver willen hebben? Hou er rekening mee dat naast het zwemgedeelte ook het filtergedeelte zijn plaats moet hebben. Ook al staan de planten minder diep, je moet toch ongeveer 20 à 30% oppervlakte voor hen voorzien. Interessante filterplanten zijn diamantkruid, kalmoes en kattenstaart.

Zwemvijver aanleggen tips
Jouw idee in kaart brengen

Jouw ideale zwemvijver uitgraven

Nu je alles op papier hebt uitgewerkt, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Markeer op de grond jouw schets. Je hebt nu de zekerheid dat alles goed is afgemeten en dat het past. Je kan het vaak ook beter visualiseren met de tags op de grond. Als alles is zoals je wenst, kan je beginnen graven. Het diepere zwemgedeelte en het minder dieper filter gedeelte. De plaats voor jouw pomp en de ligging van jouw leidingen. Deze stap is waarschijnlijk de lastigste.

De zwemvijver bekleden en technisch voorzien

Nu je een grote gat in de grond hebt, moet je die bekleden. Je hebt speciale folie’s die vermijden dat het water wegloopt en dat de wortels binnen dringen. Je kan ook afwerken met beton. Aan jou om te kiezen voor welke stijl je wilt gaan. Volg goed de instructie van jouw gekozen bekleding want met de waterdruk kan je onbewust schade aanbrengen. Je moet ook de pomp en zijn leidingen leggen. Het water moet immers van het zwem gedeelte naar het filter gedeelte. Afhankelijk van de gekozen bekleding zal je eerst de leiding moeten leggen of eerst de bekleding.

De zwemvijver voorzien met water en de natuurlijke filters

Joepie, je kan eindelijk jouw zwemvijver vullen met water. Kies voor regenwater, dit heeft namelijk de beste waarden. Eenmaal het geheel tot op de rand gevuld kan je de pomp testen voor je de planten plaatst. Als alles goed functioneert, kan je de planten plaatsen met de lavasteen. Het aantal nodige planten is afhankelijk van de oppervlakte van jouw zwemgedeelte, maar veel zijn er niet nodig. Je kan er eer plaatsen dan nodig voor de esthetische kant, maar meer planten vergt ook meer onderhoud. Aan jouw om de juiste evenwicht te vinden.

Natuurlijk zwembad
Natuurlijke filters

Het natuurlijk zwembad afwerken

Technisch gezien is alles klaar. Aan jouw om de rand af te werken met de materialen die jij wenst. Betonnen platen, stenen, hout, elk heeft zijn voordelen en nadelen. Een andere leuke afwerking zijn vissen. Niet iedereen wil tussen de vissen zwemmen, maar het is natuurlijk super tof om 100% natuurlijk te gaan. Bovendien houden de vissen de muggen weg. Niet alles vissoorten zijn geschikt voor een zwemvijver. Opteer eerder voor vissen die minder afvalstoffen afscheiden.

Wat kost een natuurlijke zwemvijver?

Mocht je het niet zien zitten om alles zelf te realiseren, wat begrijpelijk is, dan kan je opteren voor een bekwaamd bedrijf om het werk in jouw plaats te doen. Laat verschillende offertes maken door verschillende bedrijven als het mogelijk is, maar ga niet ronduit voor de goedkoopste. De prijs om een zwemvijver aan te leggen hangt af van het oppervlakte, maar ook de vorm van jouw gewenste zwemvijver. De type grond speelt zelfs een rol bij de prijs, net zoals de toegankelijkheid van plaats. De gekozen bekleding doet de prijs ook veel variëren. Bovendien heeft elk land en regio zijn prijzen en het is dus moeilijk om een standaard prijs mee te geven.

Hoeveel kost onderhoud zwemvijver?

Een zwemvijver vraagt weinig onderhoud. De onderhoudskosten zijn dus ook laag, vooral ook omdat het meeste onderhoud arbeid is. Dode bladeren uit het water vissen. De planten jaarlijks snoeien. De zwemvijver bijvullen met regenwater als het nodig is en als je ziet dat de wanden en de boden te glad zijn geworden, die schoonmaken. Dat moet gemiddeld twee maal per jaar geburen. De enige kosten die je kan hebben zijn nieuwe planten kopen als er een niet overleefd heeft en een toestel om de ph waarden in de gaten te houden. De andere kost is jouw tijd en dan nog, die is beperkt. Plaats je jouw zwemvijver naast een grote boom, ga je natuurlijk meer naar bladeren vissen.

Een natuurlijk zwemvijver aanleggen
Zwemvijver, een plezier voor iedereen

Wat is goedkoper zwembad of zwemvijver?

Een natuurlijk zwemvijver aanleggen is duurder dan een traditioneel zwembad. Je hebt meer plaats nodig en zal dus meer graven voor eenzelfde zwemoppervlakte. De bekleding is dus ook iets duurder want je hebt meer te bekleden. Technisch heb je meer materiaal nodig bij een chloor zwembad, maar het duurste element, de pomp, zijn voor beiden nodig. De planten en lavasteen als natuurlijke filter zijn niet noodzakelijk goedkoper dan een traditioneel filtersysteem. Waar een zwemvijver wel goedkoper is bij het onderhoud. Eenmaal alles geïnstalleerd moet je eigenlijk niet veel meer kopen. De planten leven lang, de lavasteen gaan ook lang mee. In tegenstelling tot een traditioneel zwembad die wekelijks chloor nodig heeft tijdens de zwemmaanden. Ook een intensieve chloor schok is nodig om het water proper te krijgen na de wintermaanden.

De natuurlijke zwemvijver heeft veel te bieden. Behalve er in zwemmen, werkt een zwemvijver ook een tuin af. Het is esthetisch en maakt deel uit van het ecosysteem in tegenstelling tot een traditioneel zwembad. De aanleg gaat waarschijnlijk iets duurder zijn, maar aangezien je het voor lange duur houdt, kan je de investering terugwinnen bij de onderhoudskosten. Ook is de kans lager dat het water groen wordt. Eenmaal het evenwicht op zijn plaats, blijft die constant. Het is niet zo dat na elke winter een nieuw evenwicht gezocht moet worden.

Related posts

De meest bizarre woning: het hobbithuis

Steffi

Fijn thuis werken, 10 thuiswerktips.

Heleen

4 tips om van levensstijl te veranderen

Steffi