Image default
Baby & Kids Gezondheid

7 leuke spelletjes tijdens het wandelen

Als je houdt van wandelen, of het nu een berg beklimmen is, in het bos wandelen of gewoon langs landelijke wegen, en je wilt dat delen met jouw familie, dan weet je vast hoe moeilijk het soms kan zijn om de kleinsten te motiveren. Aan jonge leeftijd is het gemakkelijk om ze mee te krijgen. Kleine kinderen houden nu eenmaal van de natuur en van buiten zijn, maar na een tijdje is het toch maar saai zo’n wandeling als er niets te beleven valt. Als de kinderen de puberjaren hebben bereikt, kan het al helemaal een uitdaging zijn. Hieronder vind je dan ook het nodige om het leuk voor iedereen te maken door het spelen van een spel tijdens de wandeling.

​Een doel vinden voor tijdens het wandelen

Het is niet altijd gemakkelijk, maar er is niets zo tof dan een wandeling met een “doel”, het kan een verlaten trein zijn, een speelplein of rommelmarkt, maar ook een ijskraampje geeft zijn effect. Dat motiveert vaak de kinderen zowel in het begin als op het einde. Tussendoor kan er gepraat worden over wat jullie kunnen doen eens aangekomen ter plaatse. Bij grote wandelingen is dat soms niet voldoende of soms heb je niets gevonden in de buurt die als doel kan dienen en dan kan je de tijd vullen door het spelen van spelletjes tijdens het wandelen.

Spel tijdens de wandeling
Spel tijdens de wandeling voor kinderen en volwassenen

Wandel spelletjes

Hieronder worden een paar leuke spelletjes tijdens de wandeling meegeven die hun doel al vaker bewezen hebben, maar je kan er zelf ter plaatse uitvinden in functie van de omgeving waarin je bent. Denk er wel aan dat die best niet te vermoeiend zijn, anders zit je met uitgeputte kinderen voor het einde van de wandeling. Ook het oprapen van bijvoorbeeld kastanjes is geen goed idee voor een wandeltocht want dan gaat niemand vooruit. Uiteraard is dat wel een toffe activiteit op zich!

​Zoekspelletje

Dat is waarschijnlijk jouw kind zijn toekomstig lieveling wandel spel. Vind 5 verschillende blaadjes, of zoek een gele bloem, de platte steen wint, noem maar op. Ze gaan vooruit zonder zich ervan gewaar te zijn. Best iets zoeken dat jij al verderop ziet zodat er niet op de passen terug gekomen wordt. Als er teveel competitie tussen de kinderen is of als het leeftijdsverschil te groot is, kan er ook een opdracht per kind bedacht worden. Geef gewoon geen nieuwe opdracht zolang niet iedereen zijn taak voltooid heeft, dan win je wat tijd uit om al wandelend een nieuw voorwerp te vinden. Als je goed alsof doet te zoeken naar de volgende missie, kijkt het wachtende kind zo naar jou dat die de opdracht van zijn broer of zus niet probeert af te nemen.

​Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet tijdens het wandelen

Een grote klassieker, maar een echte aanrader en een van de gemakkelijkste spelletjes voor tijdens het wandelen. De neus blijft op de weg gericht en de kinderen kijken vooruit. Iedereen kan eens de spelleider zijn en dan mogen de zoekers enkel ja/nee vragen stellen. Soms raden de kinderen zomaar wat en dan kan je de 3 maal raden regel opleggen. Dat verplicht de kinderen om meer vragen te stellen en niet zomaar te raden. Iedereen mag om zijn buurt een vraag stellen en natuurlijk zorgen wij als ouders ervoor dat het voorwerp ver, ver vooruit ligt. Plezier gegarandeerd.

Spelen tijdens het wandelen
Spelen tijdens het wandelen

​Leuk wandelspel: Een voorwerp dat begint met…

Een van de spelletjes voor tijdens het wandelen die ook graag en gemakkelijk te spelen is, een woord zoeken die begint met de letter… Het alfabet kan afgelopen worden of de laatste letter van elk woord kan gebruikt worden. Dit laatste is vaak moeilijker want dezelfde letters zijn geneigd terug te komen. Dit spel ligt wat minder voor de hand met kleine kinderen, maar is ideaal als spelletje tijdens een wandeltocht met volwassenen en tieners. Om het wat moeilijker te maken kan je de voorwerpen beperken tot voorwerpen dat je ziet of dat gelinkt is aan de wandelomgeving. Natuurlijk zijn we geneigd om rond ons te kijken om woorden te zoeken, maar voor sommige letters wordt een echte uitdaging om in het thema te blijven.

Lava, leuk tijdens het wandelen

Als je op een aarde wegeltje gaat, dan kan er gespeeld worden aan de aarde is lava. Dan moet iedereen van steen tot kei tot gras springen of huppen zonder zicht te verbranden aan de “lava”. Op een slecht onderhouden weg moeten de barsten vermeden worden want die zijn van lava of die zijn diepe ravijnen. Hou wel in gedachten dat het allemaal niet te moeilijk of te vermoeiend mag zijn, de bedoeling blijft toch om de kinderen tot over de eindstreep te halen.

Spel tijdens de wandeling
Lava spel tijdens de wandeling

Markering zoeken tijdens de wandeling

Als je een bewegwijzerde route volgt, dan kan iedereen mee zoeken naar de markeringen. Als je met één kindje op stap bent, dan mag die zelfs de leider zijn. Hij moet er dan voor zorgen dat jullie niet verdwaald lopen. Dat werkt altijd bij kleinere kinderen, zij voelen zich dan zo “groot” en stappen dan gemakkelijk de voorziene afstand.

​Wandel-fantaseren

We deden het allemaal wel eens, met een wichelroede rondlopen om water te vinden. Eerst de geschikt stok vinden en dan maar rondwandelen ermee om een geheime rivier te ontdekken (die je van ver hoort) of een waterplas verstopt onder blaadjes (of toch minstens één blad).
Een leuke ideetje is het zoeken naar een verborgen “deur” die naar een andere wereld leidt. De doorgang wordt ontdekt door het smijten een steentje in een plas en als die dan verdwijnt dan is die waarschijnlijk aan de andere kant, in een andere wereld. En dan fantaseren maar over welke wereld het zou kunnen zijn. Dinosaurussen, draken of feeën, noem het maar op, alles wat kinderen ooit in een film of tekenfilm zagen leeft daar, aan de andere kant.

Spelletjes bij het wandelen
Leuke spelletjes de hele wandeling door

Met deze leuke trucjes krijg je vast altijd jouw kroost vooruit. Elk spelletje evolueert volgens de leeftijd, de interesses van het moment of van de omgeving. Je kan trouwens gebruik maken van dezelfde spelletjes tijdens het wandelen in een stad. Dan worden geen baadjes en bloemen meer gezocht, maar wel bepaalde soorten borden of kledingstukken die de mensen dragen. Dan zijn de barsten geen lava maar de voegen van de tegels. Er moet natuurlijk niet onderschat worden hoe belangrijk de omgeving is. Om telkens iedereen mee te krijgen, wissel je best regelmatig van route of circuit. Enkel in een bos, ook al is die nog zo mooi, wandelen of enkel het pad achter jouw huis verkennen is saai voor iedereen. Een korte rit met de auto of met de bus brengt je telkens ergens anders, het moet niet ver zijn. Er is meer in jouw buurt dan je denkt.

Related posts

Morgenstond brengt goud in de mond

Steffi

De gezondste kweekmethode: permacultuur

Steffi

7 Europese superfoods

Steffi