Image default
Lifestyle Wonen

Hoe zo weinig mogelijk te bezitten (of hoe minimalistisch leven)

We leven in een consumptie maatschappij. Bezittingen zijn tekens van succes en liefst zo veel mogelijk en de meest recente versie van een voorwerp of de laatste mode. Dat geldt ook voor de sociale media. Overal aanwezig zijn, zich laten tonen en van zich laten horen. Permanent op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes door een oog te houden op jouw telefoon. Het is het laatste wat we bekijken voor het slapen gaan en het eerste dat we in onze handen hebben bij het opstaan.

​Overvloed creëert stress, minimalisme zorgt voor zen

Deze opgejaagde levensstijl, die bestaat uit het permanent vergelijken van zichzelf met een ander, het constant overbieden en die overvolle kasten, geeft ons op het einde maar één gevoel: een aanhoudende stress. Welke jurk staat me beter, welk uurwerk past het best bij deze jas, de bruine of taupe schoenen? De ironie in dit verhaal is dat hoe meer keuze dat we hebben, hoe leuker we het vinden en hoe moeilijker het wordt om te kiezen. De teleurstelling is blijvend want we kiezen eigenlijk niet graag.

Minimalisme
Overvloed doet naar minimalisme hunkeren

​Minder is meer, wat is minimalisme eigenlijk?

We zien het in moderne meubels die strak zijn. Geen overvloed aan details. Je kan deze regel ook in jouw leven toepassen. Minder shoppen is meer tijd voor jezelf. Je denkt nu waarschijnlijk dat een nieuwe broek kopen tijd is voor jou, maar uiteindelijk heb je die niet nodig. Je vult een zekere leegte of misschien is het een gewoonte en doe je gewoon wat je altijd deed. Maar wedden dat er iets is dat je wilt leren waarvan je altijd zegt, de dag dat ik op pensioen ben. Je wilt misschien meer lezen, maar ja er is tijd tekort. Minder keuze is ook meer ontspannen, maar hoe minimalistisch leven?

​Simpel minimalistisch leven

Overstappen naar een minimalistische levensstijl doe je best in verschillende stappen, maar de eerste stap moet groot zijn. Enkel stoppen nieuwe kleding, gerei of allerlei dingen te kopen is niet voldoende. De uitpuilende kasten zijn er al. De eerste reuzenstap is dus sorteren. Elke kast één per één openen en beslissen wat je wilt houden. Wat kleding moet je je inbeelden wat je graag draagt in elke situatie. Dagelijkse werkkleren, uitgaanskleren, sportkleren en één speciale gelegenheid kleren. Als je dat gedaan hebt kan je waarschijnlijk nog eens de helft wegdoen. Nee je hebt geen “in het geval dat” nodig. Hetzelfde geld voor de schoenen. Oude gsm’s heb je niet nodig, en die 100 boeken die je huis versieren, maar dat je slechts één maal hebt gelezen en nooit maar zal herlezen, mogen ook weg. Vergeet ook niet in de keuken te kijken, hoeveel dozen heb je en hoeveel gebruik je er? Een gouden regel is dat een functie niet door verschillende toestellen of voorwerpen mag gerealiseerd worden.

Minimalistisch leven
Simpel minimalistisch leven

​Minimalistisch interieur

Bij minimalisme komt meer te kijken dan kleren weggeven of verkopen, het is een geheel. Minder kasten in een huis is ook minder opslagruimte. Eem minimalisme interieur is, minder spullen op de kast om minder schoon te maken en hoe minder er op de vloer ligt hoe gemakkelijk het is om stof te zuigen. Dit is de praktische kant, maar er is ook een esthetische aspect. Binnenstappen en ruimte hebben niet aan gevallen worden met een overvloed aan prikkels. Het is trouwens ook gemakkelijk om jouw interieur een nieuwe look te geven als je minder hebt. Kleine veranderingen worden opgemerkt, je kan bepaalde voorwerpen van plaats veranderen of je ken ruilen met iemand.

​Wat is minimalistich leven?

Ok, je hebt je kasten geleegd, je hebt zelf kasten verkocht, je boeken leen je uit de bibliotheek, zelfs jouw handtas is gekrompen. Alles wat je hebt gebruik je en dat tot het einde. Als je iets nieuw koopt, is het top kwaliteit want het gaat langer mee. Je bestudeert de mogelijke kleine veranderingen om milieubewuster te zijn en bekijk constant video’s over mensen die in een minimalistisch huis (hobbithuis) wonen. Je hebt duizenden minimalistisch leven blogs gelezen en je voelt je nu nog meer verloren dan ooit. Minimalisme is eigen aan elke persoon. Eenmaal dat je de basis regels hebt toegepast en je zo een sereniteit hebt gevonden is het aan jou om te beslissen hoe het verder moet. Je hebt meer geld over aan het einde van de maand, of je dat nu wilt gebruiken om op restaurant te gaan, om te gaan bungee jumpen of om te reizen gaan, dan is dat jouw keuzen. Stop met zoeken op internet hoe minimalistisch leven met gezin. Dat maakt trouwens deel uit van minimalisme, minder digitaal gaan.

​Digitale minimalisme

Waarom jezelf met iemand anders vergelijken. Jij bent jij en ja, je hebt recht op je eigen opinie. Je kan iemand volgen op sociale media voor verschillende redenen, maar de enige goede reden is omdat een bepaalde account jou iets positief brengt. Een tuin onderhouden, bloemen herkennen, familie en vrienden waar je zou contact mee houdt, de rest van de wereld moet je niet volgen. Er worden trouwens nergens meer leugens vertelt dan online. De constante prikkels die GSM met zich meebrengt is niet zeer goed, het haalt je uit jouw concentratie en leid je af. Stop de notificaties, een tweede simpele regel. Wanneer het jou past ga je kijken wat de nieuwe video’s zijn en wie jouw iets berichtte. Het is wat wennen, maar op het einde van de dag heb je niets gemist en waarschijnlijk meer gedaan voor jezelf.

Digitale minimalisme
Digitale minimalisme

Hoe minimalistisch zijn ​in momenten van cadeautjes

Kerst, verjaardagen of andere gelegenheden zijn gebonden aan cadeautjes geven en ontvangen. Vrienden en familie kunnen verloren zijn over wat nu te doen. Geef gerust ideeën mee. Misschien is er iets op jouw verlanglijstje sinds een tijdje dat binnen budget is. Het is een doordachte aankoop, niet impulsief en nuttig voor jou. Is er niets materieels dat je nodig hebt, denk dan aan een activiteit dat je wilt doen met de cadeaugever. Tijd is ook een geschenk. En als jij de gever ben, dan kan je misschien hetzelfde toepassen. Een nuttig, maar tof cadeautje of wat van jouw tijd. De ontvanger kan een andere visie hebben over het leven dan jij, leg niet jouw levensstijl op. Maak hem of haar gelukkig met een toffe attentie.

Het minimalisme is een manier van leven met minder zonder iets tekort te hebben. Het is een bewustere kooppolitiek en tijdbesteding. Hoe ver je gaat in deze levensstijl is jouw keuze. Als je je bij iets niet goed voelt kan je niet gelukkig zijn. Voor sommigen zal het minimalisme een radicale levensstijlverandering zijn, voor anderen een continuïteit in wat ze al jaren doen. Wat minimalisme ook voor jou mag betekenen, maak er geen competitie van. Pas het aan aan jouw noden, niet anders om, jouw noden aanpassen aan een ideaalbeeld.

Related posts

8 kleine veranderingen om milieubewuster te leven

Steffi

Morgenstond brengt goud in de mond

Steffi

Procrastinatie: 3 tips om zich ervan te verlossen

Steffi