Image default
Gezondheid

Goede redenen om niet te diëten

Welkom! Je bent waarschijnlijk hier omdat het nieuwe jaar er (bijna) is en verschillende vrienden en kennissen uit jouw omgeving op dieet gaan. Of je werd ge-bodyshamed, zat niet comfortabel in een bus stoel, kon niet meer in jouw broek van vorig jaar. Je bekijkt jezelf in de spiegel en walg van wat je ziet. Zij hebben gelijk, ik ben te dik, denk je al kijkend naar modeboekjes. Misschien volgde je al een 10-tal verschillende diëten die telkens eindigden met jouw oorspronkelijk gewicht of zelfs meer. Hieronder lees je over de redenen waarom je daar best niet nog eens aan begint.

Waarom diëten wij aan jonge leeftijd?

Dagelijks worden we geconfronteerd met schoonheidsidealen. Deze standaarden worden opgelegd door de mode- en schoonheidsindustrie. Door de eeuwen heen waren verschillende normen aangebeden. Volslanke vrouwen met een bleke huid, waren een teken van rijkdom, wat nu het omgekeerde is. Vanaf kleins af zien we op televisie, in leesboeken of tijdschriften één zelfde type lichaamsbouw en daar ga je daar dan ook aan identificeren. En vaak gaat het daar fout. Je kan jezelf niet identificeren aan jouw helden uit jouw kinderjaren en begin je slecht te voelen. De pubertijd komt eraan en in diezelfde periode begin je met jouw eerste dieet te volgen.

Diëten werken niet
Jong of oud, iedereen voelt wel eens de druk

Waarom beginnen wij te diëten eenmaal we ouder zijn?

Misschien ben je na jouw zwangerschap een paar kilo’s bijgekomen die je niet meer kwijt krijgt. Of met de menopauze lukt het niet meer zou gemakkelijk om af te vallen na een feestperiode. Je krijgt de kleine opmerkingen als: oh, die kilo’s komen er wel van als je bekomen bent van de bevalling. Of misschien zei een vriendin dat ook zij bijkwam na haar pension en dat ze er volop tegen strijd. Dit kan rust wekken zijn als je er om vraagt, maar als deze soort opmerkingen out of the blue komen dan kunnen die wel hard zijn.

Waarom diëten niet werken?

Zie je de rode lijn in de redenen waarom je op dieet gaat? Het is niet omdat jij vindt dat je dat nodig hebt. Je kan alles doen wat je wilt, je vindt jezelf niet te dik. De “anderen” suggereren het. Jouw kennissen, vrienden of familie door zelf te diëten en jou mee te slepen. De media door maar één lichaamstype voor te stellen. Je ervaart een constante druk om binnen de “ideale” categorie te behoren, ook al is jouw lichaamsbouw niet natuurlijk slank, ook al voel je je goed als maatje meer. Diëten werken niet want het is niet jouw wil!

Waarom diëten niet werken
Een eeuwig schuldgevoel met diëten

Het gevaar van diëten

Er is een dubbel gevaar bij diëten. Lichamelijk en mentaal. Zich uithongeren is een ongezond dieet. Dit soort diëten eindigen altijd met compensatie eten. Je lichaam heeft meer nodig en op een zwak moment eet je jezelf kapot. Het Keto dieet is vaak ongezond bestempeld net zoals een Koolhydraatarm dieet ongezond wordt beschouwd. Te selectief zijn in de benuttigde soorten voedingsstoffen zorgt voor gebreken in jouw lichaam.
Het grootste gevaar van diëten blijf mentaal. De druk om zoveel mogelijk, zo snel mogelijk te verliezen. Het schuldig voelen bij het eten van een koekje of een stukje taart. Je gaat eraan kapot. Je sleept de rest van jouw leven schuldgevoelens mee en voelt je nog eens een mislukkeling.

Het intuïtief eten diëten

Klinkt prachtig op papier. Eten wanneer je honger hebt en wat je wilt. Stoppen met eten als je genoeg hebt gehad. Iets moeilijker om niet nog eens bij te scheppen gewoon omdat het lekker is, maar niet echt de grootste uitdaging. Het probleem met dit dieet is dat je misschien goed werkt als je alleen woont en bent, maar als je een kantoor job hebt dan is het al wat moeilijker. Stel je hebt honger om 11 uur, je kan niet zomaar stoppen om te eten. En als je voor jouw computer eet, dan heb je nog jouw middagpauze met de anderen waar jij dan niets meer te eten hebt. Of het tegengestelde, je hebt geen honger, ga je dan om 14u30 verklaren dat het jouw pauze tijd is?

Tegenreactie bij het diëten

Als je zeer restrictief dieet dan ga je vroeg of laat jezelf storten op voedsel. Een avond wanneer je alleen bent, of tijdens een verjaardagsfeest met open buffet. De reactie is normaal. Je hebt jouw lichaam tekort gekomen. Bij selectieve diëten zal je vroeg of laat ook de “verboden vrucht” zitten. Ook hier kent jouw lichaam tekorten en duwt die jou naar de consumptie van vitamines, mineralen of wat je ook tekort komt. Bovendien zijn we altijd aangetrokken door iets verboden, het is een harde psychologische strijd. Waarom intuïtief eten dan slecht is? Dat is het niet als je jezelf niet onder druk zet. Een collega komt rond met zijn huisgemaakt koekjes en als jij dan zit te denken. Ik heb niet honger, ik mag niet eten, ja dan is dat ook niet genieten. En hoe schuldig voel je je dan niet als je toch dat koekje eet.

Dieet volgen
Hun jezelf ook iets

Waarom diëten vrij door het leven gaan?

Als er geen gezondheidsreden aan gebonden is, waarom je verplichten om te diëten als je dat niet wilt? Eenmaal dat je jouw middelvinger opsteekt naar de druk van de maatschappij, gaat alles beter. Geen constante schuldgevoelens omdat je eens wat meer eet, of taart neemt. Ook al ben je geprogrammeerd om telkens attent te zijn naar jouw naasten toe, je mag ook een lijn trekken over bepaalde onderwerpen met hen. Waarom jezelf pijnigen om de andere beter te doen voelen? De ironie van deze dieet vrije levensstijl is dat je soms vermagerd, maar je bent voor gezonder. Een gezond eetpatroon heeft soms burgers op het menu, maar nooit een maatje nul. Leef je leven voluit en geniet van wie je bent. En iedereen die jouw anders dan goed doet voelen zet je opzij.

Het is niet gemakkelijk volslank te zijn in een maatschappij die anders promoot, met sociale media die je overspoelen met voor / na foto’s. Met kledingmerken die enkel kleine maten fabrikeert en body shaming die een aanvaardbaar gedrag is geworden. Je bent ook mooi met een maatje meer zonder jouw gezondheid aan de kant te schuiven. Neem de druk van jou af door meer als jezelf te leven en minder te streven naar de normen die niet bij jouw passen.

Related posts

De beste manier om schadelijk chemicaliën in voedsel te vermijden

Steffi

7 Europese superfoods

Steffi

7 leuke spelletjes tijdens het wandelen

Steffi