Image default
Dieren

Stressvrij feesten met katten dankzij deze 10 tips.

Het is weer die tijd van het jaar. De dagen worden donkerder en korter, de sintspullen zijn de deur uit. Het is nu de hoogste tijd om aan je kerstversiering te beginnen denken.

En daar is het: instant stress!

Want hoe leuk je de feestdagen ook vindt, die kleine tijger van je bezorgde je al vaker slapeloze nachten. Je zag visioenen hoe de kerstboom tegen de vlakte ging, je een kat-in-kerstverlichting kreeg en het angstzweet brak je al uit bij de gedachte aan de bezoekjes aan de dierenarts wegens teveel naalden gesnoept. Om nog maar te zwijgen van de klassieke kerstballen van oma die een voor een sneuvelden.

Tijd voor een plan dus! Met deze 10 tips hebben jij en je kat stressvrije feesten!

Tip 1: Geen boom opzetten.

De makkelijkste, maar voor mij als rasechte kerstboomfan, de minst leuke tip. Merk je echter dat je kat een echte kerstboomhooligan is, is deze toch zeker het overwegen waard. Er zijn tal van alternatieven, denk maar aan een vaas met kersttakken en lampjes op batterijen (geen vervelende en interessante kabels), een kerstkrans tegen de muur of lampjes aan het raam. Instant kerstsfeer gegarandeerd.

Tip 2: Overweeg een alternatief voor een boom.

Een houten boom, een poster, een adventskrans in boomvorm tegen de muur, een Led-lamp boom…
Talloze variaties op het kerstthema die jou gelukkig maken en de stress bij je kat verminderen.
Kijk hier voor uitgewerkte ideetjes voor kerstboomalternatieven

Tip 3: Leid je kat af van de kerstboom.

Hoe gezellig het ook is om samen met je lieveling de boom te versieren, het is beter dit niet te doen. Het bewegen van de boom, jouw aandacht ervoor en alle glimmende decoratie maakt de boom extra interessant. Dus je gestresste kat even naar een andere kamer brengen, scheelt al een heel pak.
Ga ook niet voor deze leuke foto’s: kat in kerstslinger. Ja ze zijn ubercute! Alleen is het natuurlijk een vrijgeleide om straks je mooie boom aan te vallen. Want maar 1 slinger om te spelen, als er een ganse boom beschikbaar is, inclusief lampjes?? Whoohoo! Dive in 😉
Denk er zeker ook aan om bij een echte boom de pot waarin hij geplant is te bedekken. Anders wordt dit al snel de geliefde kattenbak.

Tip 4: Maak de boom en decoraties goed vast.

Wil je kat weleens in de boom springen, zorg er dan voor dat je alle decoratie goed vastmaakt. Knijp het haakje nog wat vaster of gebruik een extra ijzerdraadje. Ook de boom zelf kan je aan de muur vastmaken tegen het vallen. Zet hem zeker ook niet langs je kat zijn favoriete kast, want dan is de sprong in de boom nog sneller te nemen.

Tip 5: Versier van binnen naar buiten en van boven naar beneden.

Traditioneel hangen we de versieringen zoveel mogelijk aan de buitenzijde van de boom. Doe het dit jaar eens anders en versier van binnen naar buiten. Zo blijft er meer boom zichtbaar. Zorg er zeker voor dat onderaan geen ritselende, glimmende of breekbare decoratie hangt. Lampjes kan je wel over de hele boom verspreiden.

Tip 6: Kies je decoratie verstandig.

Ga voor catproof decoratie. Matte kerstballen zijn niet alleen trendy, ze zijn ook een pak minder interessant voor je huisdier. Engelenhaar en slingers zijn een echte no-go met een kat in huis. Ze glimmen, bewegen met de minste zucht en zijn heerlijk om doorheen te wandelen. Kies eventueel voor natuurlijke of stoffen versieringen. Zo creëer je een originele boom en is hij een pak minder interessant voor je geliefde huisdier.
Vermijd de wisselstand op de lampjes. Al dat geglim en beweging is veel te aantrekkelijk voor je kat en bezorgt jullie nodeloos veel stress.

Tip 7: Zet de boom op hoogte.

De boom op een tafeltje of krukje zetten haalt de boom uit de loopweg van de kat. Hierdoor is hij wat moeilijker bereikbaar en wordt het vanzelf minder aanlokkelijk.

Tip 8: Maak met de dure bollen een alternatieve versiering.

Bespaar jezelf de kopzorgen van gebroken kerstballen. Maak groepjes van de mooiste ballen en hang deze aan de muur of vul een vaas met ballen en lampjes.
Meer ideetjes met kerstballen vind je hier.

Tip 9: Vermijd open kaarsjes.

De tijd dat er echte kaarsjes in de boom hingen is gelukkig al lang voorbij. Maar een kaarsje hier en daar maakt het in huis nog dat tikkeltje gezelliger, ook tijdens de rest van het jaar. Kies met een kat in huis voor lantaarn-achtige constructies. Zo kan er niet per ongeluk een staart langs de vlam zwiepen of een snorhaar in brand vliegen. Zet je kaarsjes op plaatsen waar je kat er minder makkelijk bij kan en laat je kat vooral niet alleen met brandende kaarsjes.

Tip 10: ga voor catproof hapjes.

Bij de feestdagen horen uiteraard de lekkerste hapjes op mooie schalen. Maar toch doe je het met een huisdier best een beetje anders. Die lekkere pralines presenteer je best in een doosje of een afgedekte glazen pot. Hoewel vooral honden er gek op zijn, zijn er toch ook wel katten die er graag eens van proeven. Helaas bevatten ze theobromine, want giftig is voor dieren.
(lees verder onder de afbeelding)

catproof hapjes voor stressvrije feesten met katten

Kippenboutjes, vleesjes op een stokje,… het hoort er dezer dagen allemaal bij. Laat de boutjes, stokjes en verpakking niet rondslingeren, want je smulgrage kat werkt ze met gemak naar binnen, samen met dat restje vlees dat er nog aan hangt. Je wil uiteraard nare gevolgen vermijden.
Voorzie voor je kat zijn eigen feestmenu. Veilig, gezond en lekker. Zo vermijd je ook de bedelende kat aan de hapjestafel. Tips voor kat-hapjes vind je hier.

Tot slot

Een stressvrije kerst met katten, het kan dus wel echt! Met bovenstaande tips maak je van de komende feestdagen een succes. En mocht je toch perse een kerstkaart met je tijger in de hoofdrol willen, kijk dan hier voor leuke ideeën.
Ben je de kerstdagen goed doorgekomen? Kijk dan zeker voor oudjaarsavond nog even hier wat je best doet met een kat met vuurwerkangst!