Image default
Baby & Kids Gezondheid

6 keukengerei om met je kinderen te koken

Als volwassen zie je koken soms als een taak dat gedaan moet worden. Voor kinderen is het een ander verhaal, het is een leuke activiteit, doen zoals de volwassenen. Koken met kinderen brengt veel meer aan dan je denkt. Behalve de band met met jouw kind verstreken, tonen kinderen die mee helpen in de keuken meer interesse in voedingsingrediënten en de smaak van voedsel. Ze gaan ook gemakkelijker iets nieuws proeven als ze bij het kookproces deelnemen.

Waarom speciaal keukengerei voor de kinderen nemen?

Door aangepast keukengerei in huis te nemen zal jouw kind gemakkelijker bepaalde vaardigheden onder de knie krijgen. Een te groot en te zwaar slagersmes kan een kleuter niet manipuleren. De stoel langs het aanrecht slepen is zwaar en bovendien neemt die stoel vaak teveel plaats in. Door enkele kleine aangepaste keukengerei in huis te nemen help je jouw kind in autonomie te winnen en bouwt die meer zelfvertrouwen op. De motriciteit en behendigheid ontwikkelt zich sneller als je gaat koken met kleuters of zelfs gaat koken met peuters. Meehelpen in de keuken wakkert de creativiteit van een kind op en onbewust gaat die de lessen van school herhalen. Eieren tellen, lezen op een maatbeker, rekenen hoeveel tabletten chocolade je nodig hebt om 300 gram te hebben. Met kinderen koken heeft ook een ander niet te onderschatten positief effect. Namelijk dat je hen de goede basissen meegeeft voor hun volwassen leven. Jong geleerd is oud gedaan.

Keukengerei voor kinderen
Op de goede hoogte zijn helpt bij het veilig koken

Keukengerei om op de goede hoogte te zijn

Trouwens niet enkel praktisch voor in de keuken, maar in het volledige huis. Een opstapje is niet onmiddellijk het keukengerei voor kinderen waar we aan denken, maar absoluut ondenkbaar. Voor in de keuken is het wel aangeraden een model te nemen met een antislip op de oppervlakte. Het is rap gebeurt, een beetje water die niet op het aanrecht blijft of op de tafel en voor een onverwachte val kan zorgen. Koop een model die juiste hoogte aan jouw kind geeft. Kies eerder een licht, plastieken versie zodat die zelf zijn of haar opstapje kan verplaatsen. Niet nodig om voor modellen te gaan met verhoogde randen aan de zijkant. Dat beperkt de beweegruimte van jouw kind. Als jouw kleine recht kan staan op de grond dan kan die dat ook op een opstapje.

Beschermende keukengerei

Niet ovenwanten, want een kleuter mag niet bij de oven komen, maar wel een schort. Jouw schort is waarschijnlijk veel te lang en veel te groot. Kinderen houden er van om iets van hen te hebben. Een schort is niet duur, heeft een -“groot zijn” gevoel aan het kind en vermijdt dat je van t-shirt moet veranderen na een kookpartij. De goede maat voorkomt ook dat de voeten en het schort zich vermengen en jouw kind doet vallen. Bovendien is het een kleine verantwoordelijkheid dat je aan jouw kind kan geven door die te moeten op zijn plaats te zetten of in de wasmand na het koken.

Koken met kinderen
Koken, een leuke manier om te leren

De keuken, ook een plaats om te lezen

Een kookboek! Met internet zijn we vaak geneigd om alles op een tablet of GSM te doen, maar een goed kinderen kookboek maakt het koken zoveel toffer. Samen het boek doorbladeren om een recept te zoeken, samen het winkellijstje maken, inkopen doen. Lezen, schrijven, in de winkel zoeken. Eten koken met kinderen is een stappenproces die over een volledige dag kan lopen of verschillende dagen. Jouw kind voelt zich betrokken bij het huishouden en zal zelfs gemakkelijker meehelpen met afruimen.

Keukengerei op kindermaat

Bepaalde keukengerei voor volwassen zijn echt niet aangepast voor kinderen, Een goed voorbeeld in de keukengerei kinderen is een garde. Een volwassen formaat doet een te groot volume verplaatsen dat jouw kind niet genoeg macht voor heeft. Een garde op kindermaat is perfect om de eieren te kloppen. Als je een beetje deeg in een kleiner bol doet, kan jouw kleine ook nog eens deeg mengen en vervolgen zijn eigen deeg uitrollen. Een deegroller is ook zo iets dat te zwaar en te lang is voor een kleuter. Een op maat zal misschien maar koekje per koekje doen maken, maar de behendigheid van jouw kind gaat er echt wel op vooruit.

keukengerei kinderen
Een mes moet de juiste maat hebben en goed snijden

Gevaarlijk keukengerei

Messen zijn een veel gebruikt keukengerei bij het koken. Een peutermes snijdt vaak niets en zal jouw kinderen frustreren. Voor de kleinere kinderen zijn er plastieken mesjes die licht zijn, maar wel een snede hebben aan een kant van het lemmet. Voor iets grote kinderen, aan jouw om te bepalen hoe behendig jouw kind is, kan je gebruik maken van aardappelmesjes. Die zijn klein, niet te zwaar en snijden super goed. Je zal goed moeten uitleggen aan jouw kind voorzichtig te moeten zijn, maar een mes die jouw groente snijdt zonder teveel moeilijkheid voorkomt uiteindelijk ook ongelukken. Door geen macht te moeten gebruiken, kan jouw kind het mes manipuleren met één hand en met zijn ander hand de groente goed vasthouden. Het eten slipt niet weg en het mes ook niet. Een goed snijdend mes is geen groot probleem, zolang je goed uitlegt aan jouw kind voorzichtig te zijn en hem of haar iets gemakkelijk snijdbaar te geven. Een pompoen is misschien wat moeilijk om mee te beginnen.

Aangepast keukengerei voor jouw kinderen maakt het koken veiliger en heeft jouw kind meer autonomie. Slagen in opdrachten zijn de bouwstenen van het zelfvertrouwen. Bovendien is eigen keukengerei een aanzet om mee deel te nemen. Vaak hebben kinderen ook een particuliere zorg voor materiaal die van hun is,

Related posts

Goede redenen om niet te diëten

Steffi

4 tips om van levensstijl te veranderen

Steffi

6 tips om je plaats te vinden als schoonouder

Steffi