Image default
Lifestyle Wonen

De meest bizarre woning: het hobbithuis

Je hebt ze vast al in een film gezien, een hobbithuis. Kleine huisjes met gras op hun dak, discreet gemengd in de natuurlijke omgeving waarin de huisjes zich bevinden. Vaak gelinkt aan de fantastische wereld en hun mythische figuren zoals hobbits. Wat minder geweten is, is dat een hobbit huis bewoonbaar is. Een haalbaar en vaak goedkopere woning.

Hobbithuis
Hobbit huis met houten kachel

Uit wat bestaat een hobbit woning?

Het hobbit huis bestaat uit natuurlijke materialen en brengt zo geen schade aan aan het milieu. Afhankelijk van waar je woont bestaan de huizen uit leem en stro of uit hemp, kalk en zand. Het geheel kan een houten of bamboe structuur hebben afhankelijk hoe groot je wilt gaan. Traditioneel zijn the hobbit huisjes, kleine huisjes met 1 leefruimte, ronde muren en gras of planten op het dak. Zonder houten structuur, zonder fundatie en half onder grond. Je kan nu ook grotere huizen vinden, uit meerdere verdiepingen en met een houten skelet. Een beetje ver van de originele versie, maar hierdoor heb je wel een huis voor het volledig gezin. Die uit natuurlijke materialen bestaat en aan de moderne normen voldoet.

Waar kan je een hobbithuis zien?

Niet nodig om een filmset binnen te sluipen of te bezoeken. Er bestaan hobbit huizen in België en Nederland. De moderne versie van de hobbit woning is niet altijd gemakkelijk herkenbaar van buiten uit. Vooral als de architectuur van het huis rechte hoeken heeft, vallen die niet op. Deze woningen kan je in het midden tussen traditionele huizen tegenkomen. De eigenaren van deze moderne hobbit huizen, zoeken hier de voordelen van de natuurlijke gebruikte materialen. Ecologische en energiezuiniger dan de traditionele woning. Een authentieke hobbit huis huren is ook mogelijk om een eerste ervaring op te doen. Zo kan je jezelf eens onderdompelen in de fantastische wereld van een hobbit of jezelf ecologische vakantie aanbieden door het huren van een hobbithuis in de Ardennen.

Hobbit huis
Een moderne hobbithuis

Wie kan een hobbit huis bouwen?

Iedereen die de handen uit de mouwen wilt steken kan een hobbit woning bouwen. Als je het als jouw principale woning wilt dan doe je best beroep op een architect die de bouw normen kent. Jij kan dan de plannen volgen en zelf verantwoordelijk zijn voor de bouw. Stro of hemp zijn goede isolatie en voldoen aan de moderne normen. Beter nog, het zijn betere isolatiematerialen dan de moderne isolatie middelen. Het leem of het mengsel kalk met zand beschermen de natuurlijke isolatie tegen ongedierte en voldoen bovendien ook aan de normen tegen brandveiligheid. Aan de buitenkant kan je een laag kalk met natuurlijke kleurstoffen smeren om jouw huis een mooie kleur te geven. Door deze natuurlijke materialen te gebruiken heb je een huis die ademt en dus leeft. Een hobbithuis voldoet niet niet enkel aan de veiligheids- en isolatie normen, maar is ook nog eens energiezuinig.

Wat zijn de voordelen van een hobbithuis?

Een paar voordelen van de hobbit woning zijn hierboven al vermeld. Stro en hemp hebben een zeer hoog isolatie graad. En dat zonder dikkere muren te hebben. Dankzij deze goede isolatiematerialen is een hobbithuis energie zuinig. Je bespaart meer dan 30% op verwarming en vaak meer afhankelijk hoe traditioneel je jouw hobbit huis bouwt. De natuurlijke gebruikte materialen zijn vaak goedkoper dan die in de traditionele bouw en bovendien heb je geen afval ermee. Dus goedkoper, milieu bewuster en gezonder. Je mag niet vergeten dat chemische materialen altijd iets van schade aanbrengen. Er is geen grote technische ervaring nodig om zelfs jouw hobbit thuis te bouwen. Ongeacht of je voor het model gaat met of zonder houten structuur, je kan alles zelf doen. Het vergt veel werk, maar je kan zo veel uitsparen op arbeidskosten. Als je eerder midden in de natuur wilt wonen is dat type huis niet enkel discreet, maar maakt die ook nog eens deel uit van het ecosysteem.

Hobbit woning
Meerdere hobbithuizen vormen één groot hobbit huis

Gaat een hobbit huis lang mee?

Absoluut! Ook al zijn er weinige huizen te vinden die 100 jaar oud zijn. Niet omdat ze niet zo lang meegaan, maar omdat die vaak afgebroken worden vooraf. Hobbithuizen kunnen gemakkelijk een eeuw meegaan. Klei en leem worden namelijk harder met de tijd. Na de droogtijd die tussen een en twee jaren kunnen duren afhankelijk van de regio, heb je een even steviger product dan steen. De eerste “recente” versies van personen die een hobbit huis bouwden zijn 30 jaar oud. Hun huizen staan er nog altijd en kennen geen problemen met vocht noch problemen van muren die afbrokkelen. Moderne traditionele huizen die goedkoop zijn, kennen een begin van verval na 20 jaar. Voor dezelfde prijs heb je hier iets dat langer meegaat, gezonder is en ecologisch.

Een hobbithuis heeft veel te bieden. Het is absoluut iets te overwegen als je eraan denkt een huis te bouwen. Ongeacht of je nu in het midden van een wijk bouwt of in het midden van een bos, er is altijd een oplossing. Hoe geïsoleerder je bent en hoe meer vrijheid je hebt, hoe meer je je kan oriënteren op een traditionele hobbit woning. Om meer dan één leefruimte te hebben kan je meerdere huisjes tegen elkaar bouwen en verbinden met een deur. Plaats voor het volledige gezin gegarandeerd.

Related posts

4 tips om van levensstijl te veranderen

Steffi

Hoe zo weinig mogelijk te bezitten (of hoe minimalistisch leven)

Steffi

10 kleine veranderingen die een nieuwe look aan je huis geven

Steffi