Image default
Lifestyle Wonen

De onderhoudsvriendelijkste tuin om van te genieten

Het is vaak een droom die werkelijkheid word. Een huis met een tuin om te barbecueën, om te zonnen. De kinderen spelen er graag en als je een hond hebt, kan het maar zo gemakkelijk zijn. En dan sta je plots tegenover de realiteit. Wat een werk! Wekelijks maaien in de zomer, onkruid wieden, nieuwe planten en bloemen in de grond zetten in het voorjaar, water geven. De vrije weekenden worden snel omgetoverd in een drukke planning en van genieten komt er niets meer in huis. Vind hieronder meer hoe je van jouw tuin de luiste tuin maakt om van te genieten. De ironie: een onderhoudsvriendelijke tuin planten die geen onderhoud vraagt, vergt wat werk het eerste jaar. Het resultaat is echter van lange duur en de moeite waard.

​Indeling, de basis om een onderhoudsvriendelijk tuin aan te leggen

Begin met een plannetje te maken van hoe je jouw tuin wilt indelen. Wat moet er hard zijn, een terras bijvoorbeeld, wat wordt er groen en waar komen de bomen, struiken, planten en bloemen. Door op voorhand de tuin te schikken, kan je iets planten aangepast aan de voorziene plaats en zo de beste onderhoudsvriendelijke planten kiezen. De indeling van jouw tuin is persoonlijk volgens jouw eigen smaak en jouw persoonlijke situatie. Hou er wel rekening mee dat een verharding zoals beton of tegels de warmte vasthouden en je zo een oven effect in eigen tuin kan hebben. Niet ideaal om ‘s zomers buiten te zitten. Bovendien moet een verharde grond van een riooltje voorzien worden om tijdens de regendagen het water af te voeren die je binnenkort weer nodig zal hebben om aan de planten te geven.

Onderhoudsvriendelijke tuintegels
Onderhoudsvriendelijke tuintegels

​Verharding, ook nodig in een onderhoudsvriendelijke natuurlijke tuin.

Nu dat je weet wat je waar wilt moeten de juiste “producten” gekozen worden. Een mooi en praktisch terras zal eerder een volle verharding zijn met onderhoudsvriendelijke tuintegels. De stoelen en de tafel mogen niet wiebelen en de regen moet redelijk snel opgedroogd zijn. Voor de rest van de tuin is een waterdoorlatende verharding meer aangeraden. Zoals we al zagen, koelt dat de tuin en houdt de grond zijn water vast voor wanneer de planten die nodig hebben. Bovendien creëert dat een visuele ruimere tuin. Een paar mogelijke te gebruiken materialen zijn grind, klinkers in de grond geplant zonder beton ertussen, maar ook grasbetonstenen en houtsnippers zijn mogelijke onderhoudsvriendelijke bodembedekkers. Een vijver oogt ook zeer mooi, vraagt een grondig filter onderhoud 1 a 2 maar per jaar, maar die moet wekelijk gecontroleerd worden.

​Onderhoudsvriendelijke vaste planten

Het woord zegt het zelf, het zijn planten die elk jaar terug bloeien. Bij sommigen van die onderhoudsarme planten moeten de verdorden bloemen afgeknipt worden, een jaarlijkse actie die daar bovenop de plant mooier laat ogen voor de winter. Er is een grote variëteit aan vaste planten in alle kleuren en maten. Er bestaan bijvoorbeeld klimrozen of doornloze rozen. Horensias kunnen in het wit, roze of blauw komen, leuk om te mengen. Kies planten met verschillende bloeiperiodes of lange bloeiperiodes zodat je bijna het hele jaar door kleur in jouw tuin hebt.

​Meerjarige bloembollen in een onderhoudsvriendelijke voortuin.

Net zoals de vaste planten, komen die elk jaar terug. In tegenstelling tot de vaste plant verdwijnt die wel volledig, de bollen doorstaan de winter onder de grond en komen tevoorschijn in de lente of zelfs de voorlente. Geplaatst tussen lage bodembedekkers, geven de bloembollen een prachtig effect bij de eerste warme dagen in jouw onderhoudsarme voortuin bijvoorbeeld. Denk maar aan de Sneeuwroem of de Boshyancinten. Er bestaan ook verwilderingsbollen, die komen niet enkel elk jaar terug uit de grond, maar die breiden zich nog eens uit. Aan minder kost kan je zo een prachtig bloemenveld hebben. De meest gekende verwilderingsbol is de Narcis.

Onderhoudsarme heg
Onderhoudsarme heg

​Grote tuin onderhoudsvriendelijk maken door bloeiende struiken

Er bestaan struiken die bijna het hele jaar door bloeien. Struiken nemen meer plaats in dan planten en zijn goed om het zicht met de buren te blokkeren. Ook in het midden van de tuin staat een struik mooi. Voor kleinere tuinen of voortuinen onderhoudsvriendelijk te houden, heb je het krentenboompje, een lage struik met witte bloemen in de lente, zwarte bessen in de zomer en een prachtige bladkleur in de herfst. Denk ook aan traagbloeiers, die vragen minder dan een jaarlijkse snoeibeurt, de ideale onderhoudsvriendelijke heg.

​Onderhoudsvriendelijke bomen

De beste parasol voor de tuin. Fruitbomen zijn een leuke extra, maar een nachtmerrie over een terras. Hou daar rekening mee bij het kiezen van de onderhoudsvriendelijke boom die je wilt naast jouw tuintafel. Een ander belangrijk aspect waar je rekening moet houden is, als je in het noorden woont, de zon meer dan welkom is de lente en herfst. Kies voor een boom die laat zijn blaadjes laat zien en die vroeg loslaat. Zeker als de boom een venster schaduw heeft, de zon verwarmt gratis jouw huis.

Onderhoudsvriendelijk tuin
Onderhoudsvriendelijke tuin met aangepaste bodembedekkers en onderhoudsarme planten

​Onderhoudsvriendelijke bodembedekkers

Bodembedekkers vervangen gras waar je niet op loopt. Velen zijn het hele jaar groen, sommige hebben kleine bloemen, maar zij blijven vooral laag bij de grond. Er zijn bepaalde bodembedekkers die de strijdt tegen onkruid winnen. Een taak minder om voor de tuingebruiker en een goede stap bij het planten van je onderhoudsvriendelijke tuin. Een paar voorbeelden zijn Salvias, Echinaceas en Tiarella Cordifolias. Deze planten gaan een belangrijke rol spelen in het groen houden van jouw tuin zonder te maaien, bovendien houden die goed de grond en het water vast.

Om volop van jouw tuin te genieten is het belangrijk om doordacht te planten. Diepe wortels vinden gemakkelijker water en moet je dus minder besproeien, bepaalde planten hebben nood aan veel zon anderen houden zich liever in de schaduw. Hoe beter jouw plant aangepast aan zijn omgeving, hoe minder zorg dat die nodig zal hebben. Als je daarboven op nog eens rekening houdt met wat er hierboven geschreven staat, heb je in een jaar tijd jouw tuin onderhoudsvriendelijk gemaakt die bij jouw past. De wekelijks druk valt weg. Laatste kleine tip, vermijd sierpotten. Die vragen veel water en meststoffen. Zelfs de meest onderhoudsarme plant geplant in een pot vraag zorg, hou het simpel door de onderhoudsvriendelijke platen buiten in volle grond te planten.

Related posts

Procrastinatie: 3 tips om zich ervan te verlossen

Steffi

De meest bizarre woning: het hobbithuis

Steffi

10 kleine veranderingen die een nieuwe look aan je huis geven

Steffi