Image default
Gezondheid

De gezondste kweekmethode: permacultuur

Zijn eigen moestuin hebben is nostalgisch voor sommigen, een droom voor anderen. Je zag misschien jouw grootouders uren bezig in de tuin en vandaag doe je dat ook of wil je er ook aan beginnen. Jouw eigen groeten kweken heeft meerdere positieve effecten. Het werkt ontspannend, ideaal voor na een lange werkdag. Je voelt je meer verbonden tot de natuur en bovendien groeit de interesse naar goede producten. De smaak van een tomaat is niet dezelfde als de tomaat gekocht in een supermarkt. Daardoor ga je onbewust beter eten, bovendien ben je trots op wat je bereikt hebt.

Wat zijn de voordelen van permacultuur kweken?

Permacultuur is het kweken van groenten en fruit in samenwerken met de natuur. In tegenstelling met de traditionele moestuin waar er een constante strijd geleverd word tegen de natuur. Deze methode zorgt voor een monocultuur die de aarde uitput. Bij permacultuur worden de natuur en zijn inwoners een maximum gebruikt in jouw voordeel. De productie kan lager liggen, maar de arbeid is een stuk lager. Eveneens door deel uit te maken van het ecosysteem, ga je de grond niet uitputten en zal de productie constant blijven. Ook zijn de planten beter bestand tegen ziektes en de verschillende weersomstandigheden. Door telkens de sterkste planten te gebruiken bij de voortplanting, ga je groeten kweken die 100% aangepast zijn aan jouw omgeving. Leef je in een droge streek, dan ga je steeds minder water moeten geven. Dus niet enkel heb je een constante goede productie, je moet ook geen zaden meer kopen en de groeten die je consumeert zijn pesticiden vrij.

Permacultuur moestuin

Permacultuur kweken: hoe eraan beginnen?

Een permacultuur moestuin kan je overal plaatsen. Elke grond kan vruchtbaar gemaakt worden, maar de ene vraag meer werk dan de ander. Kies een zonnige plaats in jouw tuin. Baken 4 zones af met houten stronken. Neem stronken die in verschillende stadias zijn van de decompositieproces. Deze zullen verschillende insecten en bacteriën met zicht meebrengen die de aarde tot leven brengt. Ploeg de grond niet. Het ploegen zorgt voor het verbreken van het natuurlijk evenwicht dat er heerst. Bedek de grond tussen de stronken met zo’n 20 cm strooi en paardenmest in januari. Dat zal de grond opwarmen en lokt de wormen die diep in grond zijn naar boven. Zo wordt de grond op natuurlijke wijze geploegd. De planten moet je wel rechtstreeks in de grond plaatsen en dan rond om rond afdekken met de mest. Deze laag zal tijdens de zomer verdamping voorkomen. Hierdoor moet je minder water geven.

De basis van Permacultuur

Zoals voordien vermeldt, het permacultuur is het kweken van groeten in samenwerking met de natuur. Wanneer je dus natuurlijke mest aanbrengt, ga je niet agressief de aarde aanzetten tot het produceren van voedingsstoffen. Hier zet je aan op een zachte wijze. Het resultaat is minder direct, maar absoluut duurzamer. Ook ga je terug geven aan de grond wat de planten nam. Bijvoorbeeld bij een tomatenplant ga je na het plukken van de vruchten de rest van de plant plat op de grond leggen. Deze gaat afbreken en de voedingsstoffen die hij aan de grond ontleende teruggeven. Ook ga je jaarlijks de planten van plaats switchen, daarom 4 zones. Verschillende planten, hebben verschillende voeding behoeften. Als je jaarlijks op dezelfde plaats, hetzelfde plant, gaat de grond na een tijdje een bepaald tekort hebben. Door gebruik te maken van de 4 zones, ga je de grond de tijd gunnen om opnieuw een bepaald voedingsstof op pijl te brengen.

Permacultuur kweken

Permaculture moestuin versus traditionele moestuin

Welke methode is productiever? Vaak zal je een grotere productiviteit hebben met een traditionele moestuin. Doordat je de grond voorbereid en ideaal maakt voor een bepaalde plant, gaat die goed groeien. De vruchten zal je chemisch beschermen en dus zal je minder verlies hebben. Waarom overschakelen naar permacultuur? Omdat het op elk ander vlak wint. Je kan gemakkelijk een plantje sla meer zetten om de slakken te voeden zodat die niet iets anders eten. Aangezien je de granen elk jaar zelf inzamel zal het je niet meer kosten. Dus Permacultuur kweken is goedkoper, geen granen kopen, maar ook minder water geven. Geen pesticiden of chemische meststoffen. Je kan jouw eigen compost maken om extra voedingswaarden toe te voegen. Vergt het dus meer werk, een permacultuur moestuin? Niet echt, je eigen compost maken is eigenlijk niet veel werk en ook al moet je om paarden meststof rijden, je gaat ook naar de winkel granen kopen en chemische mest.

Natuurlijk kweken

Permacultuur en leven in autonomie

Er wordt vaker en vaker gestreden naar een autonomistische levensstijl om een stap op zij te kunnen maken in deze samenleving. Permacultuur kweken is een van de stappen die je kan ondernemen. Je hebt geen industrie nodig voor paardenmest, compost en granen. Ook benzine heb je niet nodig aangezien je de grond niet ploegt. Maar als je goed kijkt wat je in jouw kasten hebt, dan is er meer nodig om volledig autonoom te zijn. Koeien voor melk, boter of veganistische leven. Je moet tarwe kweken om bloem te hebben, maar tarwe neemt veel plaats in. Fruitbomen hebben trouwens ook veel plaats nodig. Voor wie geen grote oppervlakte te beschikking heeft, is in volledige autonomie leven niet haalbaar. Wat niet wilt zeggen dat het anders gemakkelijk is. Vaak bewaren we voedsel in glazen bokalen of plastieken potten. Dat sluit natuurlijk niet uit je niet aan een moestuin moet beginnen. De groenten zijn veel beter en je helpt de aarde te bewaren.

Een permaculture moestuin kan je overal realiseren. Ongeacht de type grond je hebt of de beschikbare opplakte. Het is een kweekmethode die minder productief is, vooral in het begin, maar die zoveel meer bied. Permacultuur kweken is goedkoper, zuiniger in water en ecologisch. In de plaats van de natuur naar jouw wil te dwingen, maak je deel uit van een geheel. Het ecosysteem werkt met jouw mee in ruil voor wat voedsel. Deze duurzame kweekmethode is niet enkel gezonder voor de natuur, maar ook voor jou.

Related posts

7 leuke spelletjes tijdens het wandelen

Steffi

Goede redenen om niet te diëten

Steffi

Morgenstond brengt goud in de mond

Steffi