Image default
Gezondheid

De beste manier om schadelijk chemicaliën in voedsel te vermijden

Je bent meer bewust dat wat je eet van essentieel belang is voor jouw lichaam. Het probleem is dat je niet altijd op de hoogte bent van in welke voeding je schadelijke chemicaliën kan vinden. Op de rug van een verpakking vind je de ingrediënten maar het staat niet in groot geschreven: “Schadelijke stoffen lijst”.

Wat zijn chemicaliën?

Chemicaliën of chemische stoffen zijn niet op natuurlijke wijze in de natuur terug te vinden. Ze worden door scheikundige behandelingen uit grondstoffen gemaakt en kunnen op verschillende momenten aan jouw voeding toegevoegd worden. Chemicaliën zijn altijd schadelijk stoffen maar veroorzaken daarom niet altijd schadelijke gevolgen.

Zijn chemicaliën giftig?

Ja, chemicaliën zijn een gif, maar dat wil niet zeggen dat je sterft als je chemische stoffen inneemt. De hoeveelheid ingeslikt chemicaliën maakt het product giftig voor jouw lichaam. Voor elk stof is de gevaarheidsdrempel verschillend. Sommige chemicaliën zijn zelfs noodzakelijk om een comfortabel leven te lijden zoals bijvoorbeeld Kalium. Die spelen een belangrijke rol bij de regeling van de bloeddruk.

Chemicaliën
Chemicaliën, wat zijn ze?

Hoe komen chemicaliën in voeding terecht?

In elke stap van de productielijn kunnen chemicaliën toegevoerd worden. Of het nu pesticiden zijn voor een groter rendement of conserveringsmiddelen zijn voor het langer behoudt van een eindproduct. Ook kleurstoffen zijn chemische stoffen. Je kan chemicaliën niet 100% vermijden ook al was je alle groeten en fruit. Weet dat ook in niet bewerkte voedingsmiddelen chemicaliën te vinden zijn. Dieren die onder medicatie zitten en vervolgens geslacht worden, hebben sporen van diergeneesmiddelen in het vlees. Behalve het bewust toebrengen van chemicaliën in of op voeding kan je ook onbewust met chemische stoffen te maken hebben. Zo bevatten biologische producten ook chemicaliën. Ondanks het feit dat de biologische landbouw geen gebruik maken van synthetische pesticiden of antibiotica. Het milieu is vervuild blijft meerdere jaren in de natuur aanwezig. Koeien die dus grazen in de buiten eten en drinken van een vervuilde grond.

Hoe chemicaliën vermijden in gekocht voedsel?

Zoals bovenop al vermeld, chemicaliën kunnen niet voor 100% vermeden worden. Chemicaliën en voedsel gaan gepaard en dat is niet erg, niet schadelijk zolang je onder een bepaalde grens blijft. In Europa kan je er van uitgaan dat wat de bewerkte voedingsmiddelen in de fabrieken voldoende controles krijgen om de maximumgrens niet te overschrijden. Hetzelfde geldt voor de chemische stoffen gebruikt tijdens de productie van groeten, fruit, vlees en vis. Door biologisch te kopen daal je de aanwezigheid aan chemicaliën voor alles wat geplant word. Ironisch genoeg zijn er meer chemische stoffen in biologische melkproducten en vlees. Dat valt te verklaren doordat de dieren buiten in de natuur zijn en dus onbewust van de vervuilde grond eten en drinken. Ook al krijgen de dieren biologisch voedsel voorgeschoteld vooral in de winter of als extra. Het feit is dat ze buiten zijn en dus een verhoogd risico lopen contact met chemische stoffen in de grond te hebben. Bij vis productie is dat anders, ook al hebben ze meer vrijheid zoals hun biologische landgenoten, vaak zitten die in gecontroleerde bakken water. Zo komen ze minder in contact met antibiotica’s dan hun niet biologisch lotgenoten.

Schadelijk stoffen lijst
Was alle chemicaliën weg

Hoe zelf geen chemicaliën aan voedsel toevoegen?

Biologische groenten kopen die je meeneemt in jouw plastiek potje naar het werk en die vervolgens opwarmt in datzelfde plastiek potje, is geen goede zet om chemische stoffen te vermijden. Hard plastiek geeft bij het verhitten wat van zijn chemicaliën af en komt terecht in jouw voedsel. Ook zacht plastiek geeft telkens chemische stoffen vrij in bijvoorbeeld het water dat die bezit. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over de gebruikte boterhamdoos en waterfles. Was jouw groenten en fruiten voor het eten of het koken. Ook al schil je die, het wassen vermijd verder verspieding.

Hoe zelf chemicaliën vrij tuinieren?

Zoals eerder vermeld, biologische teelten zijn het “zuiverst”. Het is dan ook aangeraden om zelf jouw eigen groenten en fruit produceren op biologische wijze. Permacultuur is het tuinieren in harmonie met de natuur en zijn ecosysteem. Je kan een overvloed van chemicaliën beletten ook al kan je niet de vervuilde grond vermijden. Kies daarom goed waar je je moestuin plaats. Behalve in jouw moestuin, kan je ook in de rest van jouw tuin te werk gaan zonder chemische stoffen. Zoek eerder ecologische oplossingen of pas jouw tuin aan aan jouw woongebied. Door planten te hebben die natuurlijk in jouw streek voorkomen, zijn die aangepast aan de lokale omstandigheden en staan ze sterk tegen de voorkomende ziektes. Die hebben dus vaak minder medische zorg nodig.

Chemicaliën voeding
Jouw eigen ecologische moestuin zonder chemicaliën

Hou in gedachten dat er weinig gezondheidseffecten voorkomen als je de maximum dosis van een schadelijke stof niet overschrijdt. Het risico ligt dus vooral hoog als je telkens hetzelfde eet of drinkt. Of als je regelmatig zelf chemicaliën toevoegt aan jouw voedsel door bijvoorbeeld in plastiek potten te verwarmen. Een echte stress hoef je dus niet te hebben, maar het kan zeker geen kwaad om bewust biologisch te kopen. Ook bewust te gaan voor Europese gecontroleerde voedingsmiddelen om het aantal chemische stoffen zo laag mogelijk te houden, is een goede strategie.

Related posts

Procrastinatie: 3 tips om zich ervan te verlossen

Steffi

7 Europese superfoods

Steffi

De gezondste kweekmethode: permacultuur

Steffi