Image default
Baby & Kids

6 tips om je plaats te vinden als schoonouder

Het komt steeds vaker voor. Je vindt een partner waarmee je jouw leven wilt delen, maar die heeft al kinderen uit een vorige relatie. Je hebt daar geen probleem mee, want je hebt jezelf altijd ingebeeld een gezin te hebben. En dat is nu juist wat het allemaal moeilijk maakt, want jouw inbeelding is niet de realiteit. Je moet jouw plaats vinden in een al bestaand gezin als schoonouder.

​Geef jezelf als schoonouder de tijd

Of je nu met kleine kinderen te maken hebt of met pubers, neem jouw tijd. Dring je niet op. Elke situatie is anders natuurlijk, maar stap hun leven niet binnen denkend dat je onmiddellijk deel zal uitmaken van hun gezin. Sommige kinderen rouwen nog het verlies, of het nu een reëel verlies is van een ouder of het verlies van hun vertrouwde omgeving, er is tijd nodig om een verandering te aanvaarden. Soms is de scheiding een eenzijdige beslissing en hebben de kinderen aan de ene kant een gelukkige ouder met schoonouder of zelfs schoonfamilie en aan de ander kant hebben ze te doen met een trieste ouder, wat hun hart breekt.

Schoonouder
Neem jouw tijd als schoonouder om het gezin dynamisme te leren kennen

​Omgaan met schoonfamilie

Jouw partner heeft bepaalde gewoontes met zijn kinderen. Bijvoorbeeld de zondagnamiddag gaan ze naar het voetbalveld of een speelplein. Tof, ga mee, doe mee, probeer niet iets anders te organiseren zonder eerst mee te gaan. Je ontdekt zo de kinderen beter en door deel te nemen aan een activiteit dat hun is, glijd je zonder er echt bewust van te zijn in hun dagelijks leven binnen. Ze beginnen jou te zien als ouder (schoonouder), een deel van hun gezin. Let er wel op tijd te laten waar ze enkel met hun papa of mama zijn. Daar mee over iets lager.

​Communicatie met jouw partner

Jullie hebben leuke date’s gehad, verschillende activiteiten gedaan met de kinderen en alles verloopt als in een droom. De kinderen zijn niet verrast je af en toe te zien aan de ontbijttafel, en vinden het zelfs leuk als je meedoet aan een spelletje. Met jouw partner beslissen jullie om samen te wonen. Ook al ken je de gewoontes van iedereen, er dagelijks mee leven is niet altijd even gemakkelijk. Je had jouw visie van wat een kind zou moeten doen aan een bepaalde leeftijd en jouw partner doet het anders. Praat er over, niet voor de kinderen, maar druk jou uit. Het is belangrijk niet op eieren te lopen in jouw eigen huis. Maak concessies, of het nu een bed opmaken is elke ochtend of de tafel dekken, respecteer de gemaakte regels. Erover praten heeft ook een idee waarom de ander iets belangrijks vindt. Eenmaal een akkoord tussen de volwassenen kunnen jullie de kinderen informeren over wat er van hen verwacht wordt. Het hoeft geen officiële ceremonie zijn, maar zorg er wel voor dat de mama of papa van het kind hetzelfde uitleg geeft.

​Privé tijd met de ouder en schoonouder

Net zoals jullie privé tijd hebben voor elkaar als de kinderen bij de ex partner zitten, hebben ook de kinderen privé tijd nodig met enkel hun papa en mama. Je moet niet altijd en overal zijn waar jouw partner is. Voor jij er kwam, hadden ze deze privilege. Waarom niet doorzetten wat je partner met zijn ex deed? Kopiëren wat er vroeger gaande was, is natuurlijk niet de bedoeling, maar soms kan er wel iets meegenomen worden. Je kan ook een nieuwe routine integreren waar iedereen eens alleen met papa of mama is en dat jij de andere kinderen voor jezelf hebt. Bijvoorbeeld de zaterdag ochtend met één kind op stap gaan. Dat heeft de kinderen de tijd om te leren omgaan met schoonmoeder en schoonvader.

Schoonmoeder
Privé tijd met een ouder is zeer belangrijk voor elk kind

​Communicatie binnen in de schoonfamilie

Met kleine kinderen is het vaak gemakkelijker. Ze verstaan meer dan we denken. Als je geïgnoreerd word, is een simpele zin vaak voldoende. “Ik ben er en ben van plan te blijven. Je moet me niet leuk vinden, maar je zal wel met mij moeten leren omgaan”. Dat helpt hen om jou een plaats te geven. En eenmaal verantwoordelijke volwassen in hun ogen zullen ze je testen of zal je horen bij mama mag dat, papa laat mij altijd de winkelkar duwen. Geen probleem, maar ik wil dat niet, kleine regels mogen verschillen in de huishoudens, grote regels moeten wel overal gelijk zijn. Meer daarover wat lager in de tekst. Schoonmoeder speelt graag spelletjes, maar mama kookt graag met mij. Schoonvader is een krak in voetbal, maar weet niets van videospelletjes zoals papa. Bij pubers is de communicatie moeilijker, maar dat met iedereen en als laatste inwoner, ben jij eerste op het lijstje. Toon dat je er bent voor hen, zonder op jouw voeten te laten lopen, je moet geen liefde kopen. Luister naar hen en respecteer hen. Zorg dat dat wederzijds is. Als de puber enkel rot tegen jou doet, praat er dan over met jouw partner, het is ook zijn rol om hem of haar te corrigeren. Respect is de sleutel.

Schoonfamilie
Geef een plaats aan jouw partner zodat ook de kinderen weten dat iedereen bijhoort

​De ex partner hoor bij de schoonfamilie

Hoe je het ook draait of keert. Schoonkinderen zijn niet jouw kinderen. Bij grote beslissingen is het vaak al moeilijk genoeg om met twee overeen te komen. Jouw partner zal jouw mening vragen, maar het is geen discussie tussen jullie. GSM of niet aan 12 jaar. Als beide ouders het eens raken dan moet jij je erbij leggen en de positie steunen voor het kind. Het is leren omgaan tussen ouders die geen levenspartners meer zijn en de schoonfamilie. Wat er ook gebeurt, hoe oneens jullie het ook zijn, respecteer elkaar. Je moet geen beste vrienden worden met de ex-partner maar je moet er wel rekening mee houden, met hem of haar persoon, karakter en wensen.

Er is geen magische toverformule om aanvaard te worden als schoonouder. Communicatie en geduld is de sleutel. Doe water bij de wijn zodat jouw aanwezigheid geen volledige storm is die enkel via een (innerlijk) gevecht een plaats krijgt, maar eerdere een positief element die beetje bij beetje zijn gezag laat gelden. Koop zeker de liefde niet want dat werkt enkel op korte termijn en zonder respect. Genegeerd worden is bij kleine kinderen een tekort aan begrip voor de situatie en bij pubers hun manier om te rebelleren, maar niets kan met de tijd niet overwonnen worden.

Related posts

3 leukste zelfgemaakte kostuums voor Halloween of carnaval

Steffi

11 spelletjes waarvoor je niks nodig hebt (of toch bijna)

Steffi

6 keukengerei om met je kinderen te koken

Steffi